Al meer dan 65.000 bezoekers voor IJsselbiënnale: 'Wij zijn het ideale corona-uitje' - RTV Connect

Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Expositie De Zandkorrel in Doesburg. Foto: Gerrit van Middelkoop
Ijsselbiënnale. Foto: Omroep Gelderland

Ijsselbiënnale. Foto: Omroep Gelderland

DOESBURG - De kunstroute van de IJsselbiënnale trekt deze tweede editie nu al meer bezoekers dan de eerste editie, vier jaar geleden. De organisatie verwacht dat er uiteindelijk zo'n 85.000 mensen naar de kunstwerken langs de IJssel komen kijken. En dat terwijl het qua weer geen topzomer is en de organisatie ook nog last heeft gehad van hoogwater.

"Maar omdat de coronamaatregelen vlak voor de start van de IJsselbiënnale versoepelden en grote evenementen nog niet door mogen gaan, is dit het ultieme coronaproof uitje" , zegt projectleider Guido de Vries enthousiast. "Fietsen en wandelen doen mensen volop, dus in dat opzicht is de kunstroute ideaal."

Bezoekers bij het 'plaggen' kunstwerk The way of Soil dat verscholen ligt tussen de bloemen en het maisveld beamen dat: "Mijn man en ik fietsen de hele route, elke dag een stuk", vertelt een oudere dame met een korte fietsbroek aan en een regenjas over de arm. "Het is heel afwisselend, het water, de omgeving en de kunstwerken. Prachtig. En alles buiten, heel handig nu met corona."

Bekijk de video. De tekst gaat verder onder de video.

Hoogwater en veel regen

De IJsselbiënnale is half juni van start gegaan en bestaat uit een buitenkunstroute van Doesburg naar Zwolle, met 27 kunstwerken. Het thema is de impact van klimaatverandering op het landschap. "Een bizar toeval dat we daar dan ook meteen mee te maken kregen met het hoge water", aldus De Vries. Verschillende kunstwerken moesten tijdelijk verplaatst worden, omdat de uiterwaarden vol liepen met water. "Ook enkele pontjes gingen uit de vaart, dus de route werd een paar keer onderbroken."

Inmiddels is het water gezakt en zijn de kunstwerken teruggeplaatst. "Het lijkt er niet op dat we daar wat betreft het aantal bezoekers echt last van hebben gehad. Net zoals van de vele regendagen deze zomer."

Volgens de projectleider komen de bezoekers wel. Weer of geen weer. Bovendien is er ook nog de overdekte tentoonstelling De Zandkorrel in Doesburg, waar in Loc 17 in een groot industrieel pand van zestig kunstenaars werken zijn te zien die iets te maken hebben met zand. "Al lekt het dak hier ook een klein beetje als het regent", vertelt artistiek leider Gerrit van Middelkoop lachend. "Maar dat past eigenlijk wel bij het thema."

Afbeelding
Expositie De Zandkorrel in Doesburg. Foto: Gerrit van Middelkoop

Ruwe schatting

In Doesburg zijn objecten en schilderijen van twee tot vijf meter groot te zien, maar ook hele kleine van maar een paar centimeter. Net als bij de kunstroute is de organisatie tevreden over het aantal mensen dat de expositie in Doesburg komt bekijken. "De tentoonstelling is vanaf half juni de hele zomer te zien van donderdag tot en met zondag en heeft nu om precies te zijn al 1952 bezoekers gehad."

Bij de kunstroute langs de IJssel gaat het niet om een exact bezoekersaantal, maar om een ruwe schatting. "Dat tellen is inderdaad een lastige. Maar we kijken net als de eerste keer naar de hoeveelheid routeboekjes die we online verkopen en tellen bij de verschillende kunstwerken hoeveel mensen zo'n boekje bij zich hebben en hoeveel niet. Daar laten we dan een berekening op los. Heel exact is het natuurlijk niet te zeggen, maar dat het nu al meer is dan vier jaar geleden is duidelijk."

De kunstwerken langs de IJssel en de Zandkorrel in Doesburg zijn nog tot en met 19 september te zien.

Zie ook: Knalroze bomen en een grote vissenstaart, op deze kunstroute kom je het tegen

Deel dit artikel