Dieven aan de haal met katalysator van auto's: 'Er is geen kruid tegen gewassen' - RTV Connect

Een wagen in Doesburg zonder katalysator. Foto: Persbureau Heitink

Een wagen in Doesburg zonder katalysator. Foto: Persbureau Heitink

DOESBURG - De politie onderzoekt bijna twintig gevallen van diefstal van katalysators van personenauto's in de regio Rheden/Doesburg. Ook in Tiel sloegen ze toe. Daar pakte de politie twee Britten en een Ier op.

Agenten reden maandagnacht een BMW klem in Tiel. Ze worden verdacht van het stelen van katalysators van auto's. "We troffen bij hen inbrekersgereedschap aan", zegt politiewoordvoerder Chantal Westerhoff.

Mogelijk is er een dadergroep op meerdere plekken actief, zegt ze. Want in Doesburg en Rheden verdwenen de voorbije dagen ook katalysators van auto's. In Doesburg hield de politie maandag een buurtonderzoek. "We hebben uit die regio vier aangiftes van particulieren", zegt Westerhoff.

Op Radio Gelderland sprak Frank van Dijk met Westerhoff:

Meer meldingen sluit ze niet uit. "We hebben in het onderzoek zelfs katalysators gevonden waar we de herkomst niet van weten."

Bij een autobedrijf aan de Dorpsstraat in Rheden zijn recent veel katalysatoren van auto's verdwenen, zo meldt ze. In totaal verdwenen vijftien katalysators bij dit bedrijf. De schade voor dit bedrijf gaat richting de 30.000 euro.

Op klaarlichte dag

De dieven slaan niet alleen 's nachts toe, ook op klaarlichte dag. "Mijn zus heeft ze gezien. Het is zaterdagmiddag tegen half drie gebeurd", zegt zoon des huizes Valiko van een gedupeerd gezin. "Het duurde ongeveer drie minuten. We waren gewoon thuis. Die lui hebben hun auto heel handig geparkeerd en de Toyota van mijn ouders met een krik opgetild en de katalysator weggehaald."

In Doesburg zouden de dieven zich verplaatsen in een Audi.

Het gezin rijdt in een hybride, een Toyota die op zowel benzine als elektriciteit rijdt. Deze auto’s zijn populair bij katalysatordieven. Deze bevatten vaak nog meer edelmetalen en omdat de auto zuiniger is, blijft de katalysator schoner en levert hij meer geld op. Vooral de Toyota Prius, Honda Civic en Honda Jazz zijn populaire doelwitten.

Een katalysator neutraliseert schadelijke gassen die door de motor worden uitgestoten. Die zogenoemde katalyse gebeurt door een chemische reactie via de edelmetalen die in de katalysator zitten.

Opbrengst tussen 50 en 100 euro per stuk

Verzekeraar Univé deelt informatie over de diefstal van katalysatoren van auto's op haar website. "De katalysator levert criminelen best wat geld op", meldt Univé. "Ze kunnen het onderdeel verkopen voor tussen de 50 en 100 euro per stuk. Dat komt vooral door het laagje platina en palladium dat erop zit. Deze edelmetalen zijn veel geld waard. En dan is een katalysator ook nog eens erg makkelijk om buit te maken. Vaak wordt de auto op een krik gezet, de uitlaat wordt doorgezaagd en zo is de klus in een paar minuten geklaard.'

De politie zegt afhankelijk te zijn van alerte buurtbewoners. "De daders hebben drie minuten nodig om die katalysator onder de auto uit te halen. Mensen moeten bij verdachte situaties direct 112 bellen en eventueel camerabeelden hebben of kunnen maken op dat moment. Ook mensen die beelden hebben via bijvoorbeeld een camerasysteem op hun deurbel verzoeken wij om deze met ons te delen."

'Zet auto in de garage'

Bij autobranchevereniging Bovag is het probleem bekend. Woordvoerder Paul de Waal verzucht: "Er is geen kruid tegen gewassen. Ons beste advies is: zet je auto in de garage, als je die hebt."

De diefstallen gebeuren op bestelling, vermoedt De Waal: "Ik praat nu een beetje de politie na, want je leest verhalen in de media. Vaak komen de dieven uit 'de buitenlanden'. Het gaat in golven. Soms hoor je niks en dan slaan dieven achter elkaar toe. Eerst verdwenen airbags en navigatiesystemen. Nu zijn het de grondstoffen die in de katalysators zitten."

Deel dit artikel