Tot 3,5 jaar cel voor Chinese hennepbende na ontdekking 'goudmijn' - RTV Connect

De politie vond in Ddrie kilo hennepgruis. Foto: Politie Duiven

De politie vond in Ddrie kilo hennepgruis. Foto: Politie Duiven

DUIVEN - Twee mannen van Chinese afkomst moeten beiden 3,5 jaar de cel in voor betrokkenheid bij zeventien hennepkwekerijen, waarvan een groot deel ontdekt is in huizen in Gelderland. Een derde heeft een celstraf van 19 maanden gekregen waarvan 12 maanden voorwaardelijk. Dat heeft de rechtbank in Zutphen bepaald.

De drie Chinese mannen van 31, 37 en 28 gingen telkens op de zelfde manier te werk: ze huurden onder een andere naam en met valse papieren huizen en appartementen, om er vervolgens hennepkwekerijen in te beginnen. Maar als begin 2020 in Apeldoorn de eerste wordt ontdekt, ontstaat een sneeuwbaleffect: uiteindelijk worden zeventien kwekerijen opgerold in heel Nederland.

In Gelderland ging het naast Apeldoorn om kwekerijen in Duiven, Tiel, Heerde, Nijmegen en Beuningen. Tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak op 9 juli noemde de officier van justitie het 'een goudmijn'. Er is zeker een half miljoen euro met de drugs verdiend.

Criminele organisatie

De twee mannen van 31 en 37 ontkenden tijdens de rechtszitting dat ze een rol hebben gehad bij de hennepkwekerijen. De rechtbank gelooft dit niet, want er zijn veel bewijzen, zoals gegevens uit onderling telefoonverkeer en getuigen die verklaren de mannen regelmatig bij de verschillende kwekerijen te hebben gezien.

Zie ook: Politie rolt hennepbende met tientallen kwekerijen op

Volgens de rechter was er sprake van brandgevaar door provisorisch aangelegde energiekabels, maar daarnaast is ook veel schade aangericht in de panden en dat heeft vaak grote gevolgen gehad voor de verhuurders. Ook gingen de mannen gewoon door met hun criminele praktijken terwijl de eerste kwekerijen al opgerold waren. Bovendien waren de twee eerder al voor soortgelijke zaken veroordeeld, dus de rechtbank vindt een onvoorwaardelijke celstraf op zijn plaats.

De 28-jarige had nog geen strafblad. Hij wordt door de rechtbank vooral gezien als loopjongen, al maakte hij wel degelijk deel uit van de criminele organisatie. Hij regelde spullen zoals lampen en haalde geld op. Hij krijgt wel een lagere straf dan de andere twee, waarvan een deel voorwaardelijk.

De drie waren allemaal niet bij de uitspraak aanwezig vrijdagmiddag. Tegen hen waren straffen van 3 tot 5 jaar cel geëist. Ze kunnen nog in beroep tegen het vonnis.

Zie ook: Leden Chinese hennepbende horen tot vijf jaar celstraf eisen

Deel dit artikel