Joost knapte zijn hotel op in coronatijd, nu zit het helemaal vol - RTV Connect

Stadshotel Doesburg. Foto: Stadshotel Doesburg

Stadshotel Doesburg. Foto: Stadshotel Doesburg

DOESBURG - De horeca is vorig jaar zwaar getroffen door corona, zo meldt het CBS vanochtend. De sector kromp vorig jaar met liefst 40 procent, meer dan alle andere bedrijfstakken. Dankzij de grootschalige staatssteun wisten met name veel hotels en cafés een faillissement te voorkomen. Ook Stadshotel Doesburg wist overeind te blijven. Eigenaar Joost Smeltink houdt niet van klagen: "Je moet op zoek gaan naar oplossingen."

Stadshotel Doesburg, aan de Contre Escarpe in het IJsselstadje, ligt er prima bij. De gangen zijn gesausd, de hotelkamers aangepakt. Allemaal gedaan in coronatijd, zegt eigenaar Joost Smeltink.

Hij reageert verrassend positief op de jongste cijfers van het CBS van vanochtend, waaruit blijkt dat de horeca vorig jaar een beste klap gehad heeft van corona. Het aantal hotelovernachtingen lag in het tweede kwartaal van 2020 op nog maar een fractie van het jaar ervoor. Ook het Stadshotel had te maken met - buitenlandse - gasten die wegbleven, zegt Smeltink. "Er waren tijden dat de agenda hier behoorlijk leeg was."

Niet bij de pakken neerzitten

Maar Smeltink is niet het type om bij de pakken neer te zitten. Hij vroeg staatssteun aan (en kreeg die), en ging met het personeel aan de slag om de boel intern weer op orde te krijgen. "Je moet zoeken naar oplossingen", zo zegt hij. "Kijken wat je kunt doen en wat je moet doen. Natuurlijk is het verleidelijk om te gaan klagen, maar daar schiet je niets mee op. En daar krijg je ook geen werk mee gedaan."

En dus werden die gangen gesausd door het personeel en werden de kamers aangepakt. "Zodat we weer klaar waren als de gasten weer zouden komen. En dat gebeurde ook; we zitten al weer helemaal vol. Ook voor de komende tijd."

Terugbetalen

Smeltink hoefde - met dank aan het geld uit Den Haag - geen mensen te ontslaan. "We hebben geen verlies geleden. We houden de kosten altijd al zo laag mogelijk. We hebben zo lang het kon en mocht kamers verhuurd, en hadden omzet uit het eten dat we op de kamers mochten serveren. Natuurlijk ging het moeilijk toen de buitenlandse gasten wegbleven, maar we konden gelukkig meer binnenlandse gasten kwijt. En die kwamen ook steeds meer - want die gingen niet naar het buitenland."

De komende tijd gaat Smeltink het bedrag aan staatssteun terugbetalen. En voor het overige op zoek naar een wat normalere bedrijfsvoering. Alhoewel: "We zitten vol. Als je hier op de bonnefooi naartoe komt, is de kans klein dat je nog een overnachting kunt krijgen. En dat geldt niet alleen voor ons, maar ook voor de overige hotels in de regio. We zitten vol, de komende tijd."

Luister hier naar het gesprek van radiopresentator Hans van den Hoorn met Joost Smeltink:

Deel dit artikel