Dit zijn de mooiste natuurfoto's van Gelderland 2021 - RTV Connect

Lead Image 1:
Lead image TXT 1: De winnaars van de natuurfotowedstrijd 2021. Aafke is de tweede van rechts. Foto: Harvey van Diek
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: Stilleven in de Groenlanden, winnaar publieksprijs Gelderse Natuurfotowedstrijd 2021 Foto: Henk Vanetie
Shake it baby, de winnaar van de Gelderse Natuurfotowedstrijd 2021 Foto: Aafje van de Braak

Shake it baby, de winnaar van de Gelderse Natuurfotowedstrijd 2021 Foto: Aafje van de Braak

DOORWERTH - De winnende foto in de Gelderse Natuurfotowedstrijd 2021 is de spetterende ijsvogel van Aafje van de Braak geworden. De keuze was met ruim 1700 inzendingen enorm. De mooiste foto's uit de categorieën dieren, macro, landschap, vogels en jaarthema 'de natuur dichtbij' gaan op tournee door Gelderland.

De juryleden en fotografen Johan van der Wielen en Harvey van Diek en Jennie Burgers van Geldersch Landschap en Kasteelen twijfelden in eerste instantie om een foto van een ijsvogel te laten winnen. Omdat er zoveel foto's van gemaakt en ingestuurd worden. Maar deze foto is anders.

'Het vliegje voegt wat extra's toe'

''Het is een lucky shot. Je ziet niet meteen dat het een ijsvogel is. De fotograaf weet waar ze mee bezig is geweest. Het is een dynamisch beeld. Er is nagedacht over het tegenlicht. Een mooie compositie. De losse cirkel van spetters is fantastisch. En dat vliegje voegt wat extra's toe'', aldus het juryrapport.

Aafje van de Braak uit Barneveld werd vanmiddag op Kasteel Doorwerth verrast met de hoofdprijs. Tijdens een live uitzending, gepresenteerd door Harm Edens, werden de prijswinnaars bekend gemaakt. Van de Braak kreeg, uit handen van de winnaar van vorig jaar, een cheque aangeboden voor een masterclass van natuurfotograaf Johan van der Wielen. En een reportage in Mooi Gelderland, het Gelderse natuurmagazine van Geldersch Landschap & Kasteelen dat elk kwartaal op de mat van ruim 45.000 leden valt.

Afbeelding
De winnaars van de natuurfotowedstrijd 2021. Aafke is de tweede van rechts. Foto: Harvey van Diek

Van de Braak was dit jaar twee keer genomineerd, net als haar man. Vorig jaar deed ze ook mee, toen won ze met een foto van een steenuil ook, in de categorie vogels. Albert Beukhof uit Arnhem werd in maar liefs vier categorieën genomineerd. Hij haalde met twee foto's de top 3.

Fotograferen als een 16e eeuwse schilder

De publieksprijs ging naar het 'stilleven in de Groenlanden' van Henk Vanetie uit Nijmegen. Via het natuurplatform BuitenGewoon van Omroep Gelderland kon de afgelopen maand gestemd worden. De foto won ook in de categorie landschap. De jury over zijn kunstwerk: ''Hier zien we een oude meester aan het werk. Als je kunt fotograferen als een schilder uit de 16e eeuw, dan doe je het goed." Uit handen van gedeputeerde Peter Drenth kreeg de fotograaf een grote afdruk van zijn eigen meesterwerk.

Afbeelding
Stilleven in de Groenlanden, winnaar publieksprijs Gelderse Natuurfotowedstrijd 2021 Foto: Henk Vanetie

De Gelderse Natuurfotowedstrijd werd dit jaar voor de derde keer georganiseerd. Met de ruim 1700 inzendingen groeit de populariteit. De foto's werden gemaakt door professionele en amateurfotografen uit het hele land, maar de foto's werden allemaal gemaakt in Gelderland.

De mooiste foto's uit elke categorie (dieren, macro, landschap, vogels en het jaarthema: de natuur dichtbij) gaan op tour door Gelderland. De reizende expositie is vanaf november te bezoeken, te beginnen bij het bezoekerscentrum in Nunspeet.

De prijsuitreiking van de Gelderse Natuurfotowedstrijd is 17.20 te zien op TV Gelderland en wordt daarna elk uur herhaald.

De winnaars per categorie:

Hou de Facebookpagina van BuitenGewoon in de gaten voor de foto's van alle winnaars, of bekijk ze in de Insta Stories van BuitenGewoon.

Categorie Dieren

Titel: Schapen van de Melkweg
Fotograaf: Jeroen Lagerwerf

Categorie Landschap

Titel: Stilleven in de Groenlanden
Fotograaf: Henk Vaneti

Categorie Macro

Titel: Op de kop
Fotograaf: Harm Vriend

Categorie De natuur dichtbij

Titel: De dunne grens tussen natuur en de mens op de Veluwe
Fotograaf: Martijn Nugteren

Categorie Vogels

Titel: Shake it baby
Fotograaf: Aafje van de Braak

De Gelderse Natuurfotowedstrijd 2020 is een samenwerkingsverband tussen Natuurplatform BuitenGewoon van Omroep Gelderland, Provincie Gelderland en Geldersch Landschap & Kasteelen.

Deel dit artikel