Doesburgers vrezen uitbreiding bedrijven, onderzoeken wel of niet volledig? - RTV Connect

Informatiebijeenkomst Doesburg over uitbreiding Rotra. Foto: Omroep Gelderland

Informatiebijeenkomst Doesburg over uitbreiding Rotra. Foto: Omroep Gelderland

DOESBURG - De gezondheids- en veiligheidsonderzoeken die zijn gedaan om uitbreiding van de bedrijven Rotra en Ubbink in Doesburg mogelijk te maken, zouden niet toereikend zijn. Dat stellen twee deskundigen tijdens een informatiebijeenkomst voor raadsleden en inwoners, georganiseerd door de Stichting Fraterwaard, die tegen de uitbreiding is.

Volgens milieuplanoloog Erik Roelofsen voldoen de onderzoeken niet volledig aan de wet. Binnenkort moet de gemeenteraad stemmen over een wijziging van het bestemmingsplan die de uitbreiding van de bedrijven mogelijk moet maken, maar er is veel weerstand vanuit de bewoners. Ook de Stichting Fraterwaard vreest natuurschade en gezondheidsrisico's.

Dat blijkt ook maandagavond in een volle LOC 17 in Doesburg, waar bijna honderd geïnteresseerde inwoners - vooral tegenstanders - bijeen zijn om meer informatie te krijgen. Informatie over gezondheidsrisico's en overlast, als de uitbreiding van de bekende bedrijven door gaan. Ook een tiental van de expliciet uitgenodigde gemeenteraadsleden luisteren mee. Afgelopen zaterdag kregen de raadsleden ook al uitleg van Rotra en Ubbink zelf over de uitbreidingsplannen.

'Tranen in mijn ogen'

De plannen zijn nog niet concreet, maar het bestemmingsplan moet onder andere gebouwen tot 22 meter hoog mogelijk maken. Volgens veel bezorgde inwoners komt dit ver boven de huizen in het centrum uit en gaat het ten koste van het beschermd stadsaanzicht van Doesburg.

Bovendien zijn veel stadsbewoners bang voor de toename van vrachtverkeer. Deze geluiden zijn ook maandagavond te horen. Een inwoonster van de Hanzestad vergelijkt het bouwplan zelfs met het metershoge vrieshuis van de Aviko in Steenderen. "Als ik dat zie, krijg ik tranen in mijn ogen."

Maar initiatiefnemer Stichting Fraterwaard wil tijdens de bijeenkomst vooral laten zien en horen dat er deskundigen zijn die vinden dat er meer onderzoek nodig is. Milieuplanoloog Roelofsen benadrukt dat veel facetten al wel zijn bekeken, maar dat ze niet zijn onderzocht in relatie met gezondheid, zoals bijvoorbeeld de toename van verkeer.

Bovendien had de GGD erbij betrokken moeten worden, zegt hij. Een tweede deskundige belicht vooral het aspect externe veiligheid, ook hij pleit voor het doen van meer onderzoek in het kader van de mogelijke verplaatsing van het LNG-tankstation dat bij Rotra zit.

Verwarring

De Stichting Fraterwaard hoopt dat de raadsleden aan deze adviezen gehoor geven en eerst om meer onderzoek vragen, voordat ze eind september een besluit moeten nemen over het bestemmingsplan.

Henk Westra van D66 moet het allemaal even laten bezinken. "Ik heb afgelopen zaterdag gehoord bij de bijeenkomst van Rotra en Ubbink dat alle onderzoeken pico bello in orde waren, dus wat ik vanavond hoor is toch verwarrend."

Komende woensdag is er een commissievergadering waar het onderwerp op de agenda staat. Er zullen ook een aantal insprekers zijn over de kwestie. "En wij zullen zeker vragen stellen aan het college over die gezondheidsonderzoeken", laat Westra weten.

VVD'er Hendrik Vels en fractievoorzitter Wim Robbertsen van het CDA zijn niet meteen onder de indruk van de beweringen van de deskundigen. "Dat de onderzoeken niet aan de wet voldoen, betwijfel ik", aldus Vels. "Ik kan me niet voorstellen dat de gemeente dat niet zou weten. Maar we gaan het zeker uitzoeken."

De beide heren hopen de feiten zo snel mogelijk op tafel te krijgen. "En het onderwerp leeft enorm in de stad. Iedereen heeft het erover: voor- en tegenstanders. " 30 september moet de gemeenteraad een besluit nemen over het bestemmingsplan.

Zie ook:

Deel dit artikel