Lex hoeft dankzij HAN en Alliander niet vijf dagen per week in de schoolbanken te zitten - RTV Connect

Lead Image 1:
Lead image TXT 1: praktijkles Foto: Omroep Gelderland
Leer-werktraject voor havisten  Foto: Omroep Gelderland

Leer-werktraject voor havisten Foto: Omroep Gelderland

DUIVEN - Een hbo-opleiding doen zonder dat je vijf dagen naar school moet en tóch vrijwel meteen aan het werk kunt gaan. Het kan met een tweejarig leer-werktraject voor havoleerlingen van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN), in samenwerking met energiebedrijf Alliander in Duiven. Aanleiding voor de opleiding is de grote vraag naar hoogopgeleide technici.

Half augustus al is een nieuwe groep van zeven studenten begonnen. Eerst met een summer school en uitleg over hun nieuwe werkgever, maar inmiddels is het tijd voor enkele praktijklessen. Bij het Duivense bedrijf zijn de jongeren met veiligheidsschoenen en handschoenen aan bezig met een aftakking van een laagspanningskabel. "We moeten eerst weten hoe dit soort dingen werken, voordat we het kunnen ontwerpen", zegt Lex Groot, terwijl hij met een tangetje boven een dikke kabel gebogen staat. "Maar eind oktober al gaan we echt aan de slag als engineer."

Afbeelding
praktijkles Foto: Omroep Gelderland

Uitkomst voor veel jongeren

Bedrijven als Alliander, die bezig zijn met de energietransitie, proberen op allerlei manieren hun vacatures te vullen. Zo klopte Alliander een paar jaar geleden aan bij de hogeschool: "We dachten: wij hebben in ons bedrijf snel goede engineers nodig, kunnen we daar niet gezamenlijk in optrekken?", vertelt opleidingscoördinator Leo Stens. "En zodoende zijn we een leer-werktraject gestart, vergelijkbaar met hoe het gaat op een mbo, maar dan op hbo-niveau. En dat gaat goed."

Ook de HAN is enthousiast: "We zien steeds vaker dat jongeren na hun havo niet naar het hbo willen, omdat ze een voltijdstudie niet zien zitten. Voor een aantal jongeren is dit dan een uitkomst", aldus projectleider leer-werktrajecten Mieke de Vries. "Al is het niet voor iedereen geschikt. Je moet wel natuurkunde en wiskunde-B in je pakket hebben en er gaat een sollicitatieprocedure aan vooraf. "

Baangarantie

Alliander betaalt de opleiding tot engineer. Het bedrijf deelt de begeleiding van de studenten met de hogeschool. "Je gaat na zo'n drie maanden al twee dagen in de week aan het werk. Dat breidt zich in het jaar daarna uit tot vier dagen."

Het leer-werktraject duurt twee jaar, daarna kan de hbo-opleiding in deeltijd afgemaakt worden. Daarna heb je de garantie op een baan bij Alliander. "Er wordt wel verwacht dat ze na het traject in ieder geval nog twee jaar bij ons werken", zegt Stens.

Lex Groot vindt het leer-werktraject ideaal: "Ik was vorig jaar na mijn havo begonnen met een voltijd hbo-opleiding, maar daar ben ik mee gestopt. Ik ben sowieso meer van de praktijk, vijf dagen per week in de schoolbanken vind ik niks. "

Volgens Mieke de Vries is de samenwerking tussen Alliander en de HAN uniek in Nederland. "Al zouden eigenlijk meer hogescholen en bedrijven dit soort samenwerkingen moeten aangaan en leer-werktrajecten voor havisten aan gaan bieden. "

Lex Groot beaamt dat: "Ik denk dat er veel meer jongens en meiden zijn, die dit veel prettiger zouden vinden."

Deel dit artikel