Mannen bestelden tientallen pakketten op andermans identiteit, OM wil ze de cel in hebben - RTV Connect

De mannen bestelden soms wel tien pakketten per dag Foto: ANP

De mannen bestelden soms wel tien pakketten per dag Foto: ANP

WESTERVOORT - Een 27-jarige man uit Westervoort hangt, als het aan het Openbaar Ministerie ligt, een celstraf van twintig maanden boven het hoofd. Hij zou samen met een 28-jarige man uit Ootmarsum, een 22-jarige en een 19-jarige man uit Enschede identiteitsfraude hebben gepleegd.

De mannen zouden tussen oktober 2020 en maart 2021 regelmatig dure bestellingen hebben gedaan om vervolgens via valse identiteitsbewijzen de pakketjes op te halen en nooit betalen. De officier van justitie noemt het "berekenende daden."

Het zou gaan om soms wel meer dan tien bestellingen per dag, met de mogelijkheid om achteraf te betalen. Van maandag tot en met zaterdag waren de mannen actief. Ook zouden ze telefoonabonnementen hebben afgesloten met behulp van valse identiteitsgegevens, vooral van ouderen.

Duidelijke rolverdeling

Op 23 maart liepen ze tegen de lamp toen ze in Nijmegen pakketten aan het ophalen waren. Ze werden op heterdaad betrapt.

Volgens de officier van justitie was het een geoliede organisatie met een duidelijke rolverdeling. Zo zouden er bestellers, ophalers, rijders, een heler en een leverancier van identiteitsgegevens zijn.

"Ze misbruikten andermans identiteit, het goede vertrouwen van webwinkels en pakketbezorgers, ze stuurden aan op bezorging bij senioren(woningen), ze zetten kwetsbare mensen in als 'ophalers'", aldus de officier. Alleen de 19-jarige man uit Enschede hoeft wat haar betreft niet langer te blijven zitten in een cel, tegen de rest is tot twintig maanden geëist.

Deel dit artikel