Aantal meisjes met HPV-vaccinatie spectaculair gestegen - RTV Connect

De vaccinatiecampagne tegen HPV in 2019. Foto: ANP

De vaccinatiecampagne tegen HPV in 2019. Foto: ANP

NIJMEGEN - Steeds meer meisjes nemen de vaccinatie tegen het HPV-virus, dat onder meer baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Landelijk nam het aantal gevaccineerde meisjes met 10 procent toe, naar 63 procent. In Gelderland is de vaccinatiegraad tegen HPV zelfs bovengemiddeld hoog.

Het is één van de minst populaire vaccinaties: de HPV-vaccinatie tegen onder meer baarmoederhalskanker. Elk 13-jarige meisje krijgt de prik aangeboden, maar niet iedereen neemt het vaccin. Onder de generatie van meisjes die geboren werden in 2006 is de vaccinatiegraad toch flink gestegen. De verwachting voor dit jaar is dat de populariteit alleen maar toeneemt.

In onze provincie is het vaccin tegen HPV bovengemiddeld populair. In de GGD-regio Gelderland-Zuid koos 69,6 procent van de meisjes voor een HPV-vaccinatie, in Gelderland-Midden was dat 66,2 procent en in Noord- en Oost-Gelderland 65,1 procent.

Het HPV-virus is seksueel overdraagbaar en kan op latere leeftijd meerdere vormen van kanker veroorzaken. Meisjes van 13 jaar worden ingeënt, omdat het vaccin vooral effectief is voordat men seksueel actief wordt. Vanaf volgend jaar worden ook jongens ingeënt en wordt de leeftijd verlaagd naar 9 jaar.

Het vaccin was nooit erg populair. Al sinds het begin van de inentingscampagne, in 2009, doen hardnekkige verhalen de ronde dat het vaccin chronische vermoeidheid of zelfs onvruchtbaarheid veroorzaakt. In de jaren erna nam het aantal gevaccineerde meisjes wel toe, maar nog niet eerder zo veel als vorig jaar.

Extra onderzoek

Volgens Claudia Spierings, coördinator van de jeugdvaccinaties bij GGD Gelderland-Zuid, is dat te danken aan extra onderzoek dat weerstand tegen het vaccin heeft weggenomen. Ook krijgen meisjes nu op hun zestiende verjaardag een herhalingsoproep: tot hun achttiende kunnen ze alsnog een prik krijgen, mochten ze dat nog niet gedaan hebben.

De opkomstcijfers dit jaar zijn bovendien nog rooskleuriger: 72 procent van de meisjes geboren in 2007 had afgelopen mei (met enige coronavertraging) al de eerste van de twee benodigde prikken gehaald. Dit jaar valt de vaccinatiegraad dus waarschijnlijk nog hoger uit dan vorig jaar.

Deel dit artikel