Zandstormen en overstekende kamelen, Swen doet mee aan de Solar Challenge - RTV Connect

Het Vattenfall Solar Team van de TU Delft met Swen Sekha (met baard).  Foto: Jorrit Lousberg

Het Vattenfall Solar Team van de TU Delft met Swen Sekha (met baard). Foto: Jorrit Lousberg

DUIVEN - Swen Sekha uit Duiven doet volgende maand mee aan de autorace op zonne-energie, de Solar Challenge. Die is vanwege de coronapandemie eens niet in Australië, maar in Marokko. Swen en zijn team treffen momenteel in het Noord-Afrikaanse land de laatste voorbereidingen voor de race.

De Duivenaar is als aerodynamica ingenieur aan het Vattenfall Solar Team van de TU Delft verbonden. "Ik moet de wagen zo snel mogelijk maken", legde hij uit op Radio Gelderland. De wagen heet Nuna 11 en is een driewieler.

'Marokko is een alternatief'

De zonnerace vindt normaal gesproken in Australië plaats, maar door corona is de organisatie uitgeweken naar Marokko. "Deze race is als alternatief opgezet. Het idee dit jaar was wel om naar Australië te gaan", aldus de student.

Volgens hem raceten nooit eerder wagens op zonne-energie door het Noord-Afrikaanse land. "De race zit vol met uitdagingen, de route is helemaal nieuw voor ons."

Wat een onbekende wereld is, zijn de Marokkaanse bergen. Swen: "Van rijden op zonne-energie in bergen weten we niet zo veel, ook niet van het verbruik. Dat wordt ook wel een uitdaging."

Overstekend wild

In Australië waren er kangoeroes die overstaken tijdens de race, in Marokko zullen dat kamelen zijn, weet de student. "Op bepaalde plekken rijden we bijna off road. Dat hebben we in Australië niet gezien en daar was onze auto ook niet op ontworpen. De kamelen steken overal over. We hebben hier zelfs al een zandstorm meegemaakt met winden van 90 kilometer per uur."

De deelnemende wagens aan de meerdaagse wedstrijd worden 22 en 23 oktober gekeurd. De race begint op 25 oktober en telt vijf etappes. Het team dat met de kortste tijd van alle bij elkaar opgetelde tijden finisht in Agadir, is de winnaar.

Luister het gesprek met Swen op Radio Gelderland terug:

Deel dit artikel