Duivenaren laten wereldberoemde foto van Multatuli onderzoeken op echtheid - RTV Connect

Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Uitsnede uit het bewuste portret. Foto: Onbekend
Chris van de Ven met het portret van Multatuli. Foto: Omroep Gelderland

Chris van de Ven met het portret van Multatuli. Foto: Omroep Gelderland

DUIVEN - Het oorlelletje klopt niet en de vingers zijn te dun: volgens enkele kenners is één van de wereldberoemde afbeeldingen van schrijver Multatuli niet echt. Zijn tweede vrouw beweerde dat het Multatuli wél was. Om aan een jarenlange discussie een einde te maken, liet Multatuli-kenner Chris van de Ven uit Duiven het portret onderzoeken. Zijn zoektocht wordt deze week gepubliceerd in het Jaarboek Multatuli.

In het kantoor van Chris van de Ven staat het bomvol met alles van Eduard Douwes Dekker, alias Multatuli, de schrijver van onder meer Max Havelaar. Tientallen boeken van en over de schrijver, borstbeelden op het bureau en in de kast en aan de muur hangen portretfoto's .

Van de Ven raakte op zijn zestiende gefascineerd door de schrijver: "Ik had toen een leraar Nederlands die er fantastisch over kon vertellen en daarmee begon het."

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

Inmiddels is er eigenlijk niets wat Van de Ven nog níet weet over Multatuli. Bovendien schreef hij zelf ook verschillende boeken over 'dit genie', zoals hij Multatuli noemt.

Geen makkelijke missie

Maar één ding bleef al die jaren een raadsel: is de bekende foto uit 1853, waar Multatuli met zijn hand onder zijn hoofd zit, nu echt of niet? "Er zijn maar zes portretten van Multatuli bekend, deze zevende dook pas jaren na zijn dood op. Zijn tweede vrouw Mimi zei 'dat is 'm', maar schrijver Willem Frederik Hermans bijvoorbeeld, had grote twijfels."

Zo zou de nonchalante houding waarin hij zit niet logisch zijn, lijkt het oorlelletje anders en zijn de vingers te dun. Maar het portret staat wel in talloze boeken, dus Van de Ven kreeg een missie: hij moest de waarheid achterhalen achter de foto.

Afbeelding
Uitsnede uit het bewuste portret. Foto: Onbekend

In zijn kennissenkring zit forensisch rechercheur Martijn Berkenfeldt, kon hij niet wat betekenen? "Iedereen heeft een eigen specialisatie. Ikzelf kan met foto's niet zo veel, maar ik wilde graag bij mijn collega's eens polsen", vertelt Berkenfeldt.

Het duurde wel een tijd voor hij iemand vond die er mogelijk wel iets mee kon. "Bij de koffieautomaat vertelde ik er dan over, in de hoop dat iemand er op aansloeg. Uiteindelijk trof ik iemand, die misschien wel een deskundige wist. Ik weet niet eens precies wie het nu heeft onderzocht, maar wel dat die persoon er een aantal avonden in zijn vrije tijd mee bezig is geweest", aldus de rechercheur. "De computer heeft deze foto met een aantal andere van Multatuli vergeleken, overal worden puntjes gezet, een soort CSI, zeg ik dan maar", zegt Chris van de Ven enthousiast.

Volgend vraagstuk

En na een zoektocht van twee jaar naar de waarheid, kwam onlangs dan het verlossende antwoord op de mail: "Met een uitdraai van alle vergelijkingen erbij. Het raadsel is dus opgelost: hij is het!", zegt een trotse Van de Ven. Volgens Berkenfeldt is de informatie van de onderzoeker zeker ook betrouwbaar: "Als dit zou spelen in een rechtszaak, dan zou dit opgevoerd kunnen worden als bewijsmateriaal."

En een volgend vraagstuk dient zich alweer aan: "Er zijn ook nog oude brieven van Multatuli, waar zijn vrouw dingen in heeft doorgestreept. Ik hoop te achterhalen wat daar precies heeft gestaan, wat wij als lezer niet mochten weten", aldus de nieuwsgierige Multatulikenner.

Het is in ieder geval een opluchting dat het raadsel van de foto nu is opgelost. "Ik vind het toch wel leuk dat hij het is. Anders had ik hier al jaren een wildvreemde man aan de muur hangen."

Deel dit artikel