We staan weer massaal in de file: 'Bijna net zo druk als voor corona' - RTV Connect

Enorme drukte op de snelweg. Foto: ANP

Enorme drukte op de snelweg. Foto: ANP

BRUCHEM - Het was weer bal, deze week: grote files in de ochtendspits. Het woon-werkverkeer wordt weer drukker, en dat is echt een gemiste kans, zegt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen. "Ik ben minder optimistisch dan een paar maanden geleden."

In het begin van de week was de filedruk in de provincie weer eens 'ouderwets' hoog. Nog niet zo hoog als voor corona, maar toch. Voor automobilisten in Arnhem en omstreken was er in sommige gevallen sprake van een uur extra reistijd.

Niet verwacht

Het fileleed was deels het gevolg van ongelukken, maar vooral ook door toegenomen woon-werkverkeer, aldus Arnoud Broekhuis van de ANWB Verkeersinformatie. Broekhuis zegt 'totaal verrast' te zijn door de files van de afgelopen dagen. "Sinds de versoepelingen rond de anderhalve meter is de filedruk in de ochtendspits in Gelderland de afgelopen dagen sterk gestegen. Dat zagen we eigenlijk niet aankomen."

Het woon-werkverkeer neemt landelijk gezien weer toe. Daarbij zijn er overigens grote verschillen per regio. Gelderland zat in het derde kwartaal van 2021 nog 18-20 procent onder het aantal filekilometers in hetzelfde kwartaal van 2019, terwijl Noord-Brabant op nog maar vijf procent uitkwam.

Automobilisten zien dat het veel drukker is dan een paar maanden geleden:

Lede ogen

De vraag is: hoe komt het dat de files weer toenemen? Waarom stappen mensen weer in de auto? En: is het nog te voorkomen dat de pre-coronatijden terugkeren? Om met de eerste vraag te beginnen: het komt plat gezegd vooral omdat mensen weer meer in de spits naar hun werk willen, zegt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen.

"Mensen zijn kuddedieren, gewoontedieren. Ze hebben het altijd gedaan - en ze gaan het nu weer gewoon doen: in de spits in de auto zitten. Ze ontmoeten natuurlijk ook graag hun collega's weer. En ze vinden de trein op dit moment nog geen goed alternatief", legt hij uit.

Tertoolen ziet deze ontwikkelingen met lede ogen aan, want hij zou graag zien dat mensen minder - en slimmer - van de auto gebruikmaken. "Ik had gehoopt dat corona lang genoeg duurde om nieuw gedrag aan te wennen. Maar dat is dus niet gelukt: de meesten stappen gewoon weer op dezelfde tijden in de auto. Dat vind ik echt een gemiste kans."

Ook, zo zegt hij, omdat mensen de keuze hebben om de spits te mijden. "Het merendeel van de automobilisten doet het zichzelf aan. De slachtoffers zijn de vrachtwagenchauffeurs en de mensen die per se naar hun werk moeten, zoals bakkers en lassers. De rest heeft echt een keuze."

Goede alternatieven

De verkeerspsycholoog had zijn hoop deels gevestigd op de werkgever, dat die zijn werknemers zou stimuleren meer thuis te werken of buiten de spits naar kantoor te komen. Het lijkt erop dat dat valse hoop is. "Er zijn helaas geen harde cijfers, maar ik heb het gevoel dat veel werkgevers hun mensen niet echt helpen om naar goede alternatieven te zoeken."

Tertoolen vreest dat de 'oude' files uiteindelijk weer terugkeren. "Een paar maanden terug was ik optimistisch, dacht ik dat corona de automobilist zou helpen om meer thuis te gaan werken. Je moet de moed nooit opgeven, maar ik ben nu somberder. Corona heeft niet geholpen om het woon-werkverkeer meer te spreiden."

Broekhuis van de ANWB denkt ook dat de filedruk in het vierde kwartaal weer zal toenemen. "En als het doorzet volgens de trend van de afgelopen dagen, zitten we aan het einde van het jaar weer in het oude patroon van 2019. Dan zitten we weer in de pre-coronafiles."

Deel dit artikel