Extra onderzoek: raad Doesburg stelt besluit over uitbreiding bedrijven uit - RTV Connect

Rotra in Doesburg, een van de bedrijven die willen uitbreiden. Foto: Omroep Gelderland

Rotra in Doesburg, een van de bedrijven die willen uitbreiden. Foto: Omroep Gelderland

DOESBURG - "Schandalig en onbehoorlijk bestuur", noemt de Stadspartij het. De gemeenteraad van Doesburg heeft het besluit over het bestemmingsplan over uitbreiding van de bedrijven Rotra, Ubbink en Kuehne + Nagel uitgesteld. Een ruime meerderheid van de raad wil eerst een second opinion over de tot nu toe gehouden onderzoeken naar de gevolgen van de uitbreiding, alleen de Stadspartij en de VVD wilden donderdagavond wél een knoop doorhakken.

De uitbreidingsplannen spelen al jaren. Begin dit jaar is een nieuw voorstel gepresenteerd door de bedrijven aan de Verhuellweg. De plannen zijn nog niet concreet, maar het bestemmingsplan moet onder andere gebouwen tot 22 meter hoog mogelijk maken.

Onder meer die hoogte stuit op veel weerstand vanuit Doesburg. Volgens veel bezorgde inwoners komt dit ver boven de huizen in het centrum uit en gaat het ten koste van het beschermd stadsgezicht. Daarnaast zijn veel stadsbewoners bang voor de toename van vrachtverkeer. De Stichting Fraterwaard vreest natuurschade.

Veel tijd en veel geld

Onlangs organiseerde die stichting een informatieavond voor inwoners. Daarin beweerden deskundigen dat de gezondheids- en veiligheidsonderzoeken die tot nu toe zijn gedaan om uitbreiding van de bedrijven mogelijk te maken niet toereikend zijn. Dit zorgde voor meer onrust onder inwoners. Om die zorgen weg te nemen, dienden CDA, SP, PvdA/GroenLinks en D66 een motie in voor een second opinion en werd de besluitvorming over het bestemmingsplan uitgesteld.

Volgens verantwoordelijk wethouder Arthur Boone is dit een teleurstellende keuze van de raad. Volgens hem zijn alle onderzoeken correct en volledig uitgevoerd. "Het is een klap in het gezicht voor het college."

Bovendien zal het maanden duren voordat een second opinion is afgerond en kost die handen vol geld. "Dit kan wel 20.000 tot 60.000 euro kosten."

Daarnaast is de kans aanwezig dat de bedrijven naar de rechter stappen. "Die willen niet nog langer wachten. " De wethouder stelt tijdens de raadsvergadering donderdag zelfs dat het college de motie mogelijk niet gaat uitvoeren, maar naast zich neer legt.

Belediging

De Stadspartij en VVD zijn niet te spreken over de handelwijze van de andere partijen. Volgens Stadspartij-fractievoorzitter David van Sommeren is dit uitstel schandalig en te triest voor woorden. VVD'er Simon de Bruin noemt het zelfs een motie van wantrouwen jegens het college en een belediging voor de bedrijven, de onderzoekers, omgevingsdienst ODRA en de provincie. En niet te vergeten voor de Doesburgers die werken bij Rotra of Ubbink en wél uitbreiding willen.

Volgens Wim Robbertsen van het CDA is er helemaal geen wantrouwen naar het college toe, maar wil hij vooral de onrust bij inwoners wegnemen. De second opinion is volgens hem heel goed uit te leggen: "Bij ziekte kun je ook een andere arts raadplegen voor een second opinion, dit is niets anders. "

Vóór de volgende raadsvergadering moet duidelijk zijn of het college de motie gaat uitvoeren.

Zie ook:

Deel dit artikel