Kraamafdeling ziekenhuis Zutphen blijft voorlopig nog dicht - RTV Connect

Pasgeboren baby in het ziekenhuis. Foto: Archief Pexels

Pasgeboren baby in het ziekenhuis. Foto: Archief Pexels

ZUTPHEN - De kraamafdeling van het Gelre Ziekenhuis in Zutphen blijft voorlopig nog dicht. "En er is ook nog geen zicht op wanneer de afdeling weer open kan", meldt Elza den Hertog, lid van de Raad van Bestuur, in het tv-programma De week van Gelderland.

De afdeling sloot twee weken geleden omdat de kwaliteit van de zorg niet meer kon worden gegarandeerd. "We hebben de beslissing met bloedend hart genomen", zegt Den Hertog in het Omroep Gelderland-programma. "Het was het meest verschrikkelijke scenario dat we ons konden voorstellen, maar we hadden geen andere keuze. De kwaliteit en veiligheid was niet meer te garanderen." Vrouwen worden wel in de omliggende ziekenhuizen opgevangen.

Kijk naar het interview met Elza den Hertog en verloskundige Ellen Plaschek:

Enorme werkdruk

Het probleem speelt landelijk op kraamafdelingen. De vraag is te groot in verhouding tot het personeel dat op de kraamafdelingen werkt. "Ik zie een enorme werkdruk bij collega's in het ziekenhuis", benadrukt verloskundige Ellen Plaschek uit Arnhem, die ook aan tafel zat in De week van Gelderland. "Als je dan ook nog een keer een geboortepiek hebt wordt het helemaal moeilijk, omdat je niets kunt plannen voor wat betreft die pieken."

Zie ook: Bevallen in het ziekenhuis in Zutphen? Dat kan voorlopig even niet

Volgens Plaschek is de druk op de zorg groot omdat er te weinig personeel is en dat heeft zijn redenen: "Het is niet meer aantrekkelijk om in de zorg te werken. Een deel van de oplossing is dat het dat wel weer wordt. Dat zou juist moeten door onder meer die werkdruk weg te nemen."

Toegenomen zorgvraag

Het lijkt daarmee enigszins een vicieuze cirkel. Maar volgens Den Hertog is het tekort aan personeel niet de enig oorzaak van de werkdruk. "De zorgvraag is ook toegenomen, terwijl het personeelsbestand ongeveer gelijk is gebleven." Er is een algemene toename van het aantal vrouwen dat in het ziekenhuis wil bevallen. Plaschek bevestigt ook dat er steeds meer vrouwen zijn die bijvoorbeeld eerder willen worden ingeleid zonder dat hiervoor een medische indicatie is en ook de behoefte aan pijnstilling zou verder toenemen.

Den Hertog vindt dat de situatie door meerdere partijen samen moet worden bekeken voor een goeie oplossing: "Misschien moet er meer personeel komen, maar er moet ook een bredere discussie komen over welke zorg rond een bevalling echt in het ziekenhuis moet en wat daarbuiten kan."

Zie ook: Parkeerplaatsbaby's en lang rijden; bevallen in ziekenhuis steeds lastiger

Deel dit artikel