Drie keer is géén scheepsrecht: monument voor Spitfire-piloot weer niet onthuld - RTV Connect

Het monument voor de omgekomen piloot in Herwen. Foto: Sander Woonings

Het monument voor de omgekomen piloot in Herwen. Foto: Sander Woonings

HERWEN - Op zijn geboortedag zou deze dinsdag het monument in Herwen ter nagedachtenis aan de Engelse Spitfire-piloot Mervyn Wheatley officieel onthuld worden. Na uitstel door corona en spanning vanwege hoogwater zou het nu eindelijk doorgaan, maar helaas; het waait te hard voor de Spitfire-vlieger die een Flypast zou uitvoeren.

Het monument staat sinds het voorjaar van 2020 onderaan de dijk in de Puttmanskrib bij Herwen. Wheatley stortte hier in 1940 neer, nadat de Duitse Luftwaffe zijn toestel onderschepte. "Zijn parachute ging niet open", vertelde initiatiefnemer van met monument Sander Woonings eerder. Woonings groeide op in Herwen en is altijd onder de indruk geweest van het verhaal. Hij wilde daarom iets laten maken ter nagedachtenis.

IJs hakken

Anderhalf jaar geleden liet hij de herdenkingszuil realiseren, met hulp van verschillende sponsoren en de gemeente Zevenaar. Van een officiële onthulling kwam het toen niet, vanwege de coronacrisis. Vorig najaar volgde opnieuw uitstel. Afgelopen winter was het nog even spannend, toen het beeld vanwege het hoge water en schuivend ijs risico liep op beschadiging. Woonings ging elke dag kijken om het ijs weg te hakken rondom het monument.

Zie ook: Zorg om monument voor Spitfire-piloot door ijs en hoogwater

Nu zou het dan eindelijk zo ver zijn, al kon familie van de overleden piloot er nog niet bij zijn. Dat vond Woonings al enorm spijtig, maar die zouden later nog wel een keer naar Herwen komen.

Maar nu de geplande Spitfire die een ceremoniële vlucht zou uitvoeren vanwege de harde wind niet kan opstijgen, gaat het wederom niet door. "Ja, ik baal ontzettend, maar het is niet anders", zegt Woonings.

Het nieuws komt voor hem niet helemaal als een donderslag bij heldere hemel. "Het lijkt mooi weer, maar het waait flink en het is te risicovol voor de Spitfire om vanaf vliegbasis Gilze-Rijen op te stijgen met deze windrichting. Het is niet verantwoord nu." Dit wist hij gisteren al, maar de vliegers wilden de weersomstandigheden van vanochtend toch even afwachten.

In de zomer

Zelf heeft Woonings bij het monument in Herwen toch nog even een bloemetje gelegd, op de dag dat Wheatley 108 jaar oud zijn zijn geworden. "Ik heb de meeste mensen die uitgenodigd waren op tijd kunnen afbellen, maar een aantal is toch gekomen. Ook stonden tientallen mensen uit de buurt vol verwachting bij de dijk. Die moest ik dus vertellen dat het niet doorging."

De officiële onthulling zal de komende maanden in ieder geval niet plaatsvinden. "Het weer wordt nu alleen maar slechter, ik denk dat ik wacht tot in de zomer. Hopelijk kan dan ook de familie van de Engelse piloot komen. Wordt wederom vervolgd, dus. "

Zie ook: Monument voor omgekomen Spitfire-piloot in Herwen

Deel dit artikel