Kunstwerk op uitkijkpunt Loo moet pijn A15 beetje goedmaken - RTV Connect

Jan Rasing en Wil Kuijpers op de plek waar het uitkijkpunt moet komen. Foto: Omroep Gelderland

Jan Rasing en Wil Kuijpers op de plek waar het uitkijkpunt moet komen. Foto: Omroep Gelderland

LOO - In de uiterwaarden van Loo waar ooit een Romeins castellum (fort voor hulptroepen) heeft gestaan, komt een uitkijkpunt ter herinnering hieraan. Het kunstwerk komt boven op een al bestaande heuvel en wordt onder meer betaald met geld dat het dorp krijgt als compensatie voor de verlenging van de A15, die iets verderop moet komen. Drie kunstenaars presenteren hun ontwerp voor het bouwwerk op 13 oktober aan de inwoners.

"Je ziet vanaf hier het Pannerdensch kanaal, het dorp, de uiterwaarden en vaak ook wild", vertelt Jan Rasing van de Dorpsraad terwijl hij door de Loowaard struint. "En vanaf de bult kun je nog verder kijken, daar komt het kunstwerk - het uitkijkpunt - ook te staan."

Nu klimt Rasing ook al weleens omhoog, maar als het modderig is moet je uitkijken dat je niet onderuit gaat. Straks moet het een plek worden waar jong en oud kan genieten van de natuur en het uitzicht. "Door de aanleg van het nieuwe stuk snelweg verdwijnt er een stukje beleving en dat proberen we op deze manier terug te winnen."

Kijk naar een reportage:

Compensatie

De Dorpsraad Loo was altijd een van de bezwaarmakers in de strijd tegen het doortrekken van de A15. Nog steeds is de aanleg niet begonnen, aangezien de Raad van State nog definitief uitspraak moet doen over de stikstofuitstoot. Inmiddels zijn al wel voorbereidende werkzaamheden gestart, zoals het kappen van bomen en het slopen van huizen.

Zie ook: Nieuw plan over omstreden verlenging A15 bij Raad van State

Nu krijgt het dorp onder andere geld van Rijkwaterstaat om enkele projecten te verwezenlijken voor het dorp. Ook het uitkijkpunt wordt deels gefinancierd met het bedrag. "Maar we krijgen ook subsidie van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de provincie", vertelt Rasing.

Strikt geheim

Leden van de dorpsraad en andere betrokkenen hebben de drie ontwerpen deze week al even kunnen zien: "Het is natuurlijk belangrijk dat ze voldoen aan de eisen. Dat er iets van de Romeinse geschiedenis in terugkomt en dat het uitvoerbaar is."

Loo ligt aan de Romeinse Limes, een oude grens waar heel vroeger meerdere forten langs waren gebouwd. In het gebied zijn veel vondsten gedaan. "Daar is hier nu niks meer van te zien, dus het is mooi dat het op een andere manier terugkomt als herinnering aan die tijd", vertelt amateurarcheoloog Wil Kuijpers. Hij houdt bij de drie ontwerpen goed in de gaten of de kunstenaars wel gebruikmaken van die Romeinse tijd.

Tot 13 oktober zijn die ontwerpen strikt geheim. Pas die avond krijgen de inwoners van Loo de maquettes te zien. "Iedereen mag zijn mening geven, dat nemen we dan mee in de uiteindelijke besluitvorming. Ik kan in ieder geval zeggen dat ze alle drie heel anders zijn en allemaal de historie laten terugkomen", lacht Jan Rasing geheimzinnig. Eind volgende week zal een besluit genomen worden. "Het kan goed zijn dat het uitkijkpunt eerder klaar is dan dat de aanleg van het nieuwe stuk A15 begint."

Deel dit artikel