Komst drijvend zonnepark Lobith stapje dichterbij - RTV Connect

Plas Lobith locatie zonnepark Foto: Omroep Gelderland

Plas Lobith locatie zonnepark Foto: Omroep Gelderland

LOBITH - De realisatie van een drijvend zonnepark in Lobith is weer een stapje dichterbij. Het Zevenaars college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de omgevingsvergunning voor het project. Niet iedereen is blij met de plannen voor de zonnepanelen op het water. Onlangs werd nog een petitie van bijna 750 handtekeningen ingediend tegen het voorstel.

De zonnepanelen moeten komen in de plas van Stichting Carvium Novum aan de Eltenseweg, waar nu nog zand wordt gewonnen. Het gaat om vier eilanden van elk 155 meter doorsnede. Maar volgens verschillende buurtbewoners is de plek bestemd voor recreatie en natuur en zouden de panelen schadelijk zijn voor de dieren die in de plas leven.

Discutabel

In totaal zijn bij de gemeente Zevenaar 12 zienswijzen ingediend. Volgens de wethouder hebben die deels geleid tot aanpassingen aan het ontwerp voor het drijvende zonnepark. Zo zouden er eerst bijvoorbeeld vijf eilanden komen en zijn dit er nu nog vier. Tegenstanders van de eilanden met zonnepanelen dienden vorige maand een petitie met bijna 750 handtekeningen in bij de gemeente.

De gemeenteraad hoeft niet in te stemmen met de omgevingsvergunning. De VVD vindt dit onbegrijpelijk en kaartte de kwestie woensdagavond aan tijdens een commissievergadering. De raad zou in 2010 ingestemd hebben met recreatie bij de plas en niet met een eventueel zonnepark, vindt de partij. Raadslid Wim Snelders noemt de gang van zaken op zijn zachtst gezegd discutabel: "Het college heeft nu een vergunning verleend, maar wij als raad hoeven er niet over te oordelen", aldus Snelders. "Daar baal ik van. Zo kan ik mijn controlerende taak toch niet uitvoeren?"

Rechtszaak

De vergunning geldt voor een periode van 25 jaar. Het ontwerpbesluit wordt vanaf nu 6 weken ter inzage gelegd en daar kan nog bezwaar tegen gemaakt worden. Daarnaast speelt er ook nog juridisch geschil tussen de zandwinner en de familie die pal aan de plas woont.

Zie ook:

Deel dit artikel