Dit vindt Arnhem van de eerste avond uitgaan met een polsbandje - RTV Connect

Een bezoeker van de Korenmarkt krijgt een polsbandje. Foto: Omroep Gelderland

Een bezoeker van de Korenmarkt krijgt een polsbandje. Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM - Geen QR-controle meer bij iedere toegangsdeur, maar één keer je coronapas laten checken en dan overal naar binnen. Dát is de bedoeling van de polsbandjes die sinds vrijdag ook in Arnhem worden gebruikt. "Handig", vinden bezoekers van het uitgaanscentrum.

Het gaat zo makkelijk. Bij een van de mobiele posten in de Arnhemse binnenstad toon je je QR-code of laat je je ter plekke testen op corona. Is alles in orde dan krijg je een polsbandje om. Iedere dag een andere kleur om fraude te voorkomen. Met het polsbandje loop je makkelijk de kroeg in.

Dat ziet ook uitbater Wouter Jansen van Sportsbar 't Huys op de Korenmarkt. "Zonder de polsbandjes duurt een controle veel langer. Nu kan iemand bijna direct naar binnen lopen. Veel makkelijker. En veel minder discussie voor de zaak", legt hij uit.

Bekijk hoe bezoekers voor het uitgaan in Arnhem een polsbandje kregen:

De controle op de QR-code was een doorn in het oog van horecaondernemers op het grootste uitgaansplein van Gelderland. Het veroorzaakte wachtrijen, irritatie en onveiligheid voor de deur. Daarom lijken de polsbandjes een schot in de roos.

Niet meer in de rij

Ook bezoekers van de Korenmarkt zijn enthousiast. "Nu hoef je niet meer in de rij te staan!", zegt Simon de Vrueh. "Als ik binnen naar de wc wil, dan hoef ik niet steeds die app te laten zien. Dit gaat veel sneller."

Ook Saskia Brussé ziet de voordelen. "Nu hoef ik m'n telefoon er niet steeds bij te pakken voor m'n QR-code. Dat is een stuk makkelijker." Op drie punten in het centrum konden bezoekers een polsbandje halen op vertoon van hun coronapas en ID. Daar stonden bij vlagen wel wat rijen, maar na die ene rij ben je dan ook klaar. "Nu hoeven ze bij de deur ook niet meer om je legitimatie te vragen", voegt Brussé nog toe.

'Ook ideaal als leeftijdscheck'

Toch blijkt dat laatste niet helemaal waar. Horecaondernemer Jansen legt uit dat bezoekers van zijn sportbar nog steeds hun legitimatie moeten laten zien, om aan te tonen dat ze 18 jaar of ouder zijn. Hij oppert dat het bandje ook ideaal zou zijn als leeftijdscheck voor het schenken van alcohol. "Dat zou de boel nog meer versnellen aan de deur. En bij de uitgifte van de polsbandjes wordt toch het ID-bewijs al gecontroleerd."

Overigens kom je in Arnhem ook zonder polsbandje nog gewoon de kroeg binnen. Aan de deur worden ook 'ouderwets' QR-codes gescand, zoals verreweg de meeste bezoekers van de Korenmarkt nog doen. "Veel mensen weten nog niet van de polsbandjes af. Er is nog niet zoveel over gecommuniceerd", zegt een andere horeca-uitbater op de Korenmarkt. "Dit heeft even tijd nodig."

Zie ook:

Deel dit artikel