Om overstromingen over 30 jaar tegen te gaan, wordt deze dijk versterkt - RTV Connect

Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Vanuit de wagen gaan palen tot 20 meter de grond in Foto: Omroep Gelderland
Bodemonderzoek voor dijkversterking Foto: Omroep Gelderland

Bodemonderzoek voor dijkversterking Foto: Omroep Gelderland

WESTERVOORT - Waterschap Rijn en IJssel gaat de dijk vanaf Westervoort tot aan de grens in Spijk versterken. Daarom wordt nu bodemonderzoek gedaan naar de toestand van de dijk. Het onderzoek is een belangrijke eerste stap in het ontwerpen van de versterkingsmaatregelen.

De 27 kilometer lange dijk tussen Westervoort en de Duitse grens bij Spijk speelt een belangrijke rol in de bescherming van de Liemers tegen overstromingen. Deze dijk wordt iedere twaalf jaar gekeurd om te beoordelen of deze ook nog bestand is tegen het klimaat van de toekomst. "Je ziet nu al steeds meer droogte en overstromingen", vertelt omgevingsmanager van het waterschap Chris Welling.

Nieuwe normen

Tijdens de laatste keuring bleek dat bijna de hele dijk niet voldoet aan de wettelijke veiligheidsnormen. Dit wil volgens Welling niet zeggen dat de dijk nu al niet meer stevig genoeg is en het bij hoogwater gevaarlijk wordt: "Afgelopen zomer heeft de dijk het goed gehouden. Maar hij moet wel voor 2050 aan die nieuwe norm voldoen. " Ook andere dijken in Nederland worden de komende jaren aangepakt.

Afbeelding
Vanuit de wagen gaan palen tot 20 meter de grond in Foto: Omroep Gelderland

20 meter diep

Bij het bodemonderzoek in de dijk wordt eerst een gat geboord in het asfalt. Vervolgens gaan vanuit een grote zogeheten sondeerwagen palen tot twintig meter diep de dijk in. Dat is een heel eind als je beseft dat de dijk zelf zo'n vijf meter hoog is. Aan de onderkant van de palen zitten sensoren die informatie verzamelen over onder meer dijkopbouw en waterspanning. De metingen worden momenteel gedaan ter hoogte van Westervoort en schuiven elke dag een stukje op. In december moet het onderzoek zijn afgerond.

Bekijk hoe het onderzoek in de dijk in zijn werk gaat:

De dijk wordt in drie deelprojecten aangepakt. Het deel tussen Westervoort en de Pannerdense Waard wordt als eerste versterkt, vermoedelijk gaat in 2026 de eerste schop de grond in. "Tot die tijd gebeurt er achter de schermen heel veel", aldus Welling. De hele dijk tussen Spijk en Westervoort is naar verwachting in 2040 volledig versterkt.

Deel dit artikel