Pothuizen viert een goal voor NEC als onderdeel van de technische staf. Foto: Orange Pictures

Pothuizen viert een goal voor NEC als onderdeel van de technische staf. Foto: Orange Pictures

GROESBEEK - Patrick Pothuizen begon zijn carrière bij Vitesse, maar speelde toch vooral bij NEC. Een terugkeer bij Vitesse mondde uit in een teleurstelling. "Ik wilde helemaal niet, maar het was al rond", onthult de voormalig verdediger.

We gaan terug naar het seizoen 1999-2000. Pothuizen, inmiddels 49 jaar en trainer van Achilles'29, ontving met NEC het favoriete Vitesse dat bezig was aan een ijzersterk seizoen. De Champions League was zelfs binnen handbereik onder leiding van Herbert Neumann. "Maar daar hebben wij toen een streep doorgezet", gniffelt 'Potje' nog na. "Het was mijn mooiste derby. Het nieuwe stadion van De Goffert stond in de stijgers en we wonnen in een prachtige wedstrijd met 3-1. Twee keer De Gier en een doelpunt van Latuheru. Hartstikke leuk was dat."

Een jaar later flikte NEC dat nog een keer. Ditmaal werd het 1-0 in De Goffert en die punten kwam Vitesse een paar weken later precies tekort om ook toen Champions League te halen. In de zomer van 2000 keerde Pothuizen terug naar Vitesse, de club waar hij zijn debuut maakte in het betaald voetbal in 1990. Pothuizen kwam bij de Arnhemse club binnen in het tweede team, maar werd al snel overgeheveld naar de hoofdmacht.

Deal gemaakt

"Ik heb achteraf een fout gemaakt", vertelt de stoere verdediger van weleer ruim twintig jaar later. "Ik wilde helemaal niet naar Vitesse, maar de toenmalige voorzitter Hans van Delft had al een deal gemaakt. Voor NEC was die erg goed, dus Van Delft hield daar aan vast. Drie spelers zouden naar NEC komen en er was ook nog wat geld mee gemoeid dat NEC eraan zou overhouden."

"Ik was persoonlijk rond en ja, financieel was dat natuurlijk wel aantrekkelijk voor mij. Maar voor ik het wist moest ik naar de medische keuring. Ik had het niet moeten doen en heb me er in die tijd ook niet veilig gevoeld. Daardoor presteerde ik ook niet goed", vertelt Pothuizen openhartig.

[image:7406655]

Hij kon niet meer terug en hield het slechts een half jaar vol. Pothuizen speelde met Vitesse een dramatische derby, waarbij hij voor beide supporterskampen niets goed kon doen. Vitesse ging in De Goffert met 4-1 keihard onderuit. "Ik begrijp die emoties van beide kanten heel goed hoor. Het was een moeilijke wedstrijd, maar voor mijn gevoel speelde ik zeker niet slecht. Ik herinner me nog een ongelukkig moment waarbij de bal via mijn knie voor de voeten van Hristov komt die vervolgens scoort. Het was in elk geval geen fijne terugkeer bij Vitesse voor mij."

[image:7402387]

Ander persoon

De rivaliteit tussen beide clubs is groot, maar die leeft vooral onder de supporters. En dan met name bij die van NEC. "Dat is honderd procent zo", beaamt Pothuizen. "Fans van NEC zijn emotioneler. Ik weet dat die haat er bij sommigen diep in zit, aan beide kanten is dat het geval. Ik ken een aantal supporters uit Nijmegen natuurlijk ook wel. Het zijn mensen die echt leven voor hun club. Ze geven er heel veel geld voor uit en zijn in het weekend bij de wedstrijd voor even een ander persoon. Zo moet je het zien. Het is lastig uit te leggen waarom die emoties er precies zitten. Misschien is het afgunst."

[image:7406894]

Gemoedelijkheid

De verschillen tussen Vitesse en NEC zijn er volgens Pothuizen zeker. Hij heeft vooral Vitesse zien veranderen. "In stadion Monnikenhuizen was het toch anders. Vitesse is in het tijdperk Karel Aalbers met stadion GelreDome zakelijker geworden. Er kwamen ook veel andere spelers. Bij NEC zag je ook veel buitenlanders komen, maar ik vind toch dat een bepaalde gemoedelijkheid altijd is gebleven. NEC is ook mijn club. Eigenlijk is het vooral mijn club geworden. Ik ben er natuurlijk ook trainer en teammanager geweest en ik heb er twee keer zes jaar gespeeld. Dan is het ook logisch, denk ik."

Publiek

Zondag staat de derby weer op de rol en Pothuizen kijkt er reikhalzend naar uit. Hij spreekt zich ook duidelijk uit. "NEC gaat winnen", zegt hij zonder twijfel. "NEC speelt voor een volle bak met veel sfeer. Ik vind dat ze het de laatste tijd ook goed doen. De wedstrijd tegen Fortuna heb ik bijvoorbeeld gezien. Die was heel volwassen. Het publiek zal heel bepalend zijn. Die steun en dat geluid geeft de spelers energie, dat moet je niet onderschatten."

Dat NEC en Vitesse minder spelers uit de eigen regio opstellen, vindt Pothuizen jammer. "De tijden zijn daarin enorm veranderd. Bij NEC had je jongens als Leiwakabessy, Gentenaar en Wisgerhof die trouwens ook nog voor Vitesse heeft gespeeld. Bij Vitesse natuurlijk Theo Janssen en Nicky Hofs. Die brachten gif en zorgden dat ze het belang van deze wedstrijd overbrachten aan de andere ploeggenoten."

[infobox:In aanloop naar de derby NEC-Vitesse zondag duikt Omroep Gelderland in de historie van deze beladen wedstrijd. Tot en met vrijdag kijken we dagelijks terug met Gelderse voetballers voor wie de derby heel bijzonder is. Morgen het verhaal van Jhon van Beukering.]

Deel dit artikel