Verloskundige Karin Schreurs uit Zutphen. Foto: Omroep Gelderland

Verloskundige Karin Schreurs uit Zutphen. Foto: Omroep Gelderland

ZUTPHEN - Appjes, belletjes en mailtjes. Na het bericht van Gelre Ziekenhuizen over de achterliggende reden van de sluiting van de afdeling Verloskunde, nemen de zorgen bij vrouwen die graag weer in Zutphen willen bevallen alleen maar toe.

Verloskundige Karin Schreurs merkte het woensdag direct. "Mensen hangen aan de telefoon en vragen: wat speelt er dan? Het brengt heel veel onrust met zich mee", zegt Schreurs, die een eigen praktijk heeft in Zutphen. De antwoorden moet ze alleen schuldig blijven.

Verloskundige Karin Schreurs hoopt dat de afdeling snel weer opengaat:

[video:7406811]

Het bericht van het ziekenhuis, dat drie medewerkers van de afdeling Verloskunde recent zijn ontslagen vanwege 'onprofessioneel' gedrag, kwam ook voor haar dinsdag als een donderslag bij heldere hemel.

"Wij zijn daar niet over geïnformeerd", zegt Schreurs. "We wisten dat er personeelstekorten waren, maar dat speelde de hele zomer al."

'Lijk wat uit de kast komt'

Schreurs was liever graag vanaf het begin geïnformeerd over het ontslag van de medewerkers, wat volgens het ziekenhuis uiteindelijk de doorslag gaf om de afdeling te sluiten. "De reden hoef ik niet te horen, maar dan weet je wel beter wat er aan de hand is. Dit is een soort lijk wat uit de kast komt."

Sinds vier weken kunnen vrouwen die in het ziekenhuis in Zutphen willen bevallen, daar niet meer terecht. Verloskundigen in de regio, die normaal gesproken nauw samenwerken met het ziekenhuis, werden daar een dag van tevoren van op de hoogte gesteld.

"We hadden geen voorbereidingstijd, zodat je nog even had kunnen kijken van: deze vrouwen zijn dit weekend uitgerekend, waar ga ik dan naar toe. Maar het was een voldongen feit", zegt Schreurs.

Geen reactie van ziekenhuis

Om privacy redenen wil het ziekenhuis niets kwijt over het 'onprofessionele' gedrag van de drie medewerkers die daardoor hun baan verloren. Maar ook op vraag waarom het ziekenhuis er nu - vier weken na de sluiting - pas mee naar buiten komt, wil het ziekenhuis geen toelichting geven.

Maar dat het vragen oproept, is een ding wat zeker is. "Het brengt extra onrust met zich mee", zegt Schreurs, die vooral veel vragen krijgt van mensen die binnenkort graag in Zutphen zouden willen bevallen. "Waar moet ik straks heen?", die vraag hoort ze het vaakst.

[image:7406661]

Ook doet het iets met het vertrouwen van inwoners, zegt Schreurs. "Het is lastig om nog vertrouwen te hebben in een afdeling waar schijnbaar iets gebeurd is, wat niemand weet, maar waar jij graag binnenkort wil bevallen. Voelt dat nog wel oké? Dat zijn ook consequenties."

Gaat de afdeling überhaupt weer open?

Ook bij het Verloskundig Centrum Zutphen merken ze dat de nieuwe verklaring van het ziekenhuis wat losmaakt. "Tijdens het spreekuur kreeg ik vanmorgen een aantal vragen van zwangeren", vertelt verloskundige Suzanne Mentink. "Maar zoveel vragen als vier weken geleden, toen het ziekenhuis dicht ging, dat niet."

Mentink beaamt dat de onrust al weken aanwezig is bij stellen die binnenkort een kindje verwachten. "Veel vrouwen in onze praktijk zijn gefocust op Zutphen, zij vragen zich af: gaat de afdeling in Zutphen überhaupt nog wel open na al deze berichten?"

Collega Schreurs hoopt van wel, het liefst zo snel mogelijk. "Zodat je niet meer een half uur hoeft te rijden met een zwangere, in de hoop dat je op tijd bent."

Eind oktober meer informatie

Een collectief van verloskundigen in de regio, 15 stuks in totaal, hebben na het recente bericht van het ziekenhuis opnieuw om opheldering gevraagd bij het ziekenhuisbestuur. "We hebben nogmaals gemaild, onze zorgen geuit en gevraagd of ze openheid van zaken kunnen geven. Maar tot nu toe is het stil", zegt Schreurs.

Het ziekenhuis zegt zelf eind oktober met meer informatie te komen over wanneer vrouwen weer kunnen bevallen in Zutphen. "Intussen doen wij er alles aan om de personele bezetting weer op orde te krijgen en tot ons genoegen hebben wij inmiddels een aantal verpleegkundigen weten aan te trekken", schrijft Gelre in haar laatste online reactie.

Zie ook: Kraamafdeling dicht na ontslag van drie 'zeer onprofessionele' medewerkers

Deel dit artikel