Wijkagent Lincy Reukers in gesprek met Tonnie Holkenborg. Foto: Omroep Gelderland

Wijkagent Lincy Reukers in gesprek met Tonnie Holkenborg. Foto: Omroep Gelderland

ZIEUWENT - Drie blauwe tonnetjes met de geur van aceton, xtc en wasverzachter. Inwoners van Zieuwent kunnen ruiken aan de geur van een drugslab, zodat ze beter in staat zijn de aanwezigheid daarvan in bijvoorbeeld een boerenschuur te herkennen.

Drugscriminelen opereren ook vanuit (boeren)schuren in de Achterhoek, zoals bijvoorbeeld in Drempt en Vragender. De gemeente Oost Gelre grijpt - in samenwerking met de politie - de Week tegen Ondermijning aan om burgers in Zieuwent, Groenlo en Lichtenvoorde letterlijk te laten ruiken aan drugs.

"Heeft u even tijd om de gemeenschap te helpen bij de bestrijding van drugs?", vraagt Lincy Reukers, wijkagent in het buitengebied van Oost Gelre, dinsdagmiddag aan bezoekers van de lokale supermarkt in Zieuwent.

Maskeren

Een enkeling loopt door, maar de meeste mensen steken hun neus in de blauwe tonnetjes. De geur van aceton komt overeen met een cocaïnewasserij, de anijsgeur van xtc verbeeldt een xtc-lab en met de geur van wasverzachter wordt geprobeerd de aanwezigheid van een drugslab te maskeren.

Bekijk wat inwoners vinden van de actie:

[video:7406686]

"Ik ben me er nu wel een beetje bewuster van dat die geur daar niet hoort", zegt vrouw na het ruiken aan de tonnen over het buitengebied van Zieuwent. "Ik ben blij dat dit gebeurt, ik ga er nu wel meer over nadenken, al weet ik niet of ik er gelijk melding van maak."

Volgens Tonnie Holkenborg uit Zieuwent ligt daar juist een taak voor de burger. "De politie kan niet overal zijn, dus moeten de inwoners alert zijn", benadrukt hij. "Als ik dit zou ruiken bij een schuur, dan gaan alle alarmbellen af."

'Hoop ellende'

Holkenborg plaatst vraagtekens bij de rol van de eigenaren van de schuren. "Als je zulke mensen over de vloer krijgt moet er een belletje gaan rinkelen, zo van: hier klopt iets niet", stelt hij. "Ik kan niet in de portemonnee van die mensen kijken, maar die mensen worden geconfronteerd met een hoop ellende. Dat is verschrikkelijk. De hele toekomst wordt onderuit gehaald."

[image:7406151]

Het handhavingsteam van Bronckhorst komt een kijkje nemen in Zieuwent en de boa's ruiken aan de blauwe tonnen. Ze brengen in hun gemeente bezoekjes aan lege boerenschuren en dat is herkenbaar voor Lincy Reukers: "Wij hebben ook signalen gekregen dat boeren in het buitengebied zijn benaderd hun schuren ter beschikking te stellen."

Zie ook: Bewoners buitengebied leren geur van drugslab herkennen

Deel dit artikel