Het azc in Winterswijk breidt tóch uit met 100 plaatsen. Foto: archief ANP

Het azc in Winterswijk breidt tóch uit met 100 plaatsen. Foto: archief ANP

WINTERSWIJK - Het azc in Winterswijk breidt tóch uit met 100 plaatsen naar 500 bewoners, hoewel de buurt was toegezegd dat het bij 400 asielzoekers zou blijven. "Maar de nood is hoog, we willen niet dat die mensen ergens in een sporthal komen te liggen", zegt wethouder Henk Jan Tannemaat.

De buurtbewoners zijn woensdagavond via een brief op de hoogte gebracht, nadat daarvoor was gesproken met een afvaardiging van de buurt, die rondom het azc is gesitueerd.

Tannemaat: "We willen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen, maar óók naar de buurt toe. Dit is het enige azc in Nederland met niet één voordeur maar veertig en daar heeft het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers, red.) begrip voor."

Het college van Winterswijk is pas overstag gegaan na ruggenspraak met alle fractievoorzitters van de politieke partijen en nadat het COA alle voorwaarden inwilligde. "Het is voor één jaar, niet langer en er komt een beter contact met de buurt, dat is in de overeenkomst vastgelegd", zegt Tannemaat.

'Zo'n vijftien overlastgevers'

Maar er was juist afgesproken niet verder uit te breiden dan de huidige 400 bewoners van het asielzoekerscentrum in verband met overlast in de buurt. "Dat gaat om een groep van zo'n vijftien overlastgevers en die gaan weg!", zegt de wethouder met stemverheffing. "Bovendien komen er alleen gezinnen naar het azc. Dat waren hele scherpe eisen van ons."

Het zijn vooral mensen uit Afghanistan die momenteel naar Nederland komen. "Alleen deze week al 1200", zegt Tannemaat. "Het is een zware crisis en we hebben nog plek voor 100 mensen. Maar daarom hebben we eerst met de buurt gesproken en gelukkig is er draagvlak. Dat is belangrijk voor ons, mede omdat in het verleden de afspraken niet altijd goed zijn nagekomen."

Tannemaat zegt dat de 100 extra bewoners maximaal een jaar in het azc in Winterswijk blijven. Maar er staat voor het COA nóg meer op het spel. "De buurt is bereid mee te werken en als over een jaar blijkt dat het niet goed gewerkt heeft, dan kunnen we de overeenkomst met het COA helemaal stopzetten."

Deel dit artikel