Fietsen vliegen metershoog door de lucht op gloednieuw evenement - RTV Connect

Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Evenement Urban in Arnhem Foto: Omroep Gelderland
Evenement Urban in Arnhem. Foto: Omroep Gelderland

Evenement Urban in Arnhem. Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM - De Nelson Mandelabrug in Arnhem was zondag deels afgesloten om plaats te maken voor bekende BMX'ers als Twan van Gendt en Laura Smulders. Met hun spectaculaire sport hebben zij een grote aantrekkingskracht op de jeugd. Sportbedrijf Arnhem zet hen daarom graag in om het sporten te promoten met een nieuw evenement genaamd Urban.

Vanaf de brug werd een zogenoemde downhill gehouden. Internationale toprijders racen daarbij via allerlei obstakels en met hoge sprongen naar beneden. Op het parkeerterrein van de Blauwe Golven werden meer stedelijke sporten gedemonstreerd, zoals freerunning, tricking en 3x3 basketbal. Er waren ook meer culturele uitingen zoals een hiphop dancebattle en workshop graffiti.

"We combineren topsport, breedtesport, cultuur en gezonde voeding tot een heel gaaf evenement voor iedereen in Arnhem", vertelt Mark Debets van het sportbedrijf trots.

Urban is een nieuwe evenement in Arnhem:

WK BMX

Het evenement is ontstaan vanuit het WK BMX dat afgelopen zomer op Papendal gehouden werd. Vooral jongeren blijken zich massaal door de topfietsers te laten inspireren.

Dat merkte Debets toen er enkele weken geleden een pumptrack werd geopend in de wijk Rijkerswoerd in Arnhem. Dat is een circuit voor allerlei fiets- en skatesporten. "We hadden verwacht dat er veertig à vijftig kinderen zouden komen", vertelt hij. "Toen we begonnen stonden er 250. Dat laat wel zien wat een behoefte er is."

Deel dit artikel