Hoe voorkom je drama's zoals in het Goffertstadion? 'Ik pleit voor een apk' - RTV Connect

Rudi Roijakkers van ingenieursbureau ABT in Velp. Foto: Omroep Gelderland

Rudi Roijakkers van ingenieursbureau ABT in Velp. Foto: Omroep Gelderland

VELP - Wat moet er gebeuren om drama’s met instortende tribunes in voetbalstadions te voorkomen? Twee jaar geleden stortte het dak van het stadion van AZ in en afgelopen zondag kwam een deel van een tribune van het Goffertstadion van NEC naar beneden. De Onderzoeksraad voor Veiligheid riep vorig jaar al op tot een periodieke keuring van publieke gebouwen. Rudi Roijakkers, senior adviseur van ingenieursbureau ABT in Velp, sluit zich hierbij aan. “Ik pleit voor een apk voor publieke gebouwen.”

Het Goffertstadion in Nijmegen blijft voorlopig dicht, omdat niet bekend is wat de oorzaak is van het instorten van een tribune. Een deel van de tribune was niet bestand tegen blije Vitesse-supporters, die al springend de overwinning van hun ploeg vierden. “Ik schrok erg toen ik de beelden zag. Het is schrikken voor zowel de voetbalsupporters die daar aanwezig zijn als ook voor de eigenaar of constructeur van het stadion”, zegt Roijakkers. “Dit wil je niet zien van je gebouw of van een ander zijn gebouw.”

Zie ook: NEC begrijpt sluiting stadion en start zoektocht naar andere locatie

Roijakkers schreef een jaar geleden voor het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties een stadionprotocol. “Aan de hand hiervan kunnen eigenaren van stadions controleren of hun stadion constructief veilig is.” Zo’n keuring gebeurt door een deskundig bureau, dat kijkt of er grote risico’s zitten in een gebouw. Roijakkers: "Dat beslaat méér dan alleen een visuele controle. Maar ook een inhoudelijke controle van oorspronkelijke tekeningen en berekeningen.”

Controle is niet verplicht

Nu wordt bij een publiek gebouw alleen nagelopen of de constructie veilig is, wanneer het net is gebouwd. Een periodieke controle van openbare gebouwen is niet verplicht. Roijakkers vindt dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid hier goede aanbevelingen voor heeft gedaan om debacles zoals nu, in het Goffertstadion, te voorkomen.

We moeten hier met de hele sector op toezien

“Zo worden publieke gebouwen goed gecontroleerd en gedurende de levensduur van het gebouw wordt in de gaten gehouden of het gebouw veilig blijft en functioneert”, stelt Roijakkers. “Ik denk dat we als gehele sector, de overheid, eigenaren van stadions, ingenieursbureaus en bouwbedrijven samen moeten zorgen voor goede veilige gebouwen, daar energie in moeten steken en daarop toe moeten zien.”

Reactie NEC-directeur

Overigens heeft NEC-directeur Wilco van Schaik dinsdag laten weten dat het Goffertstadion wel degelijk was gekeurd. "We zijn enorm geschrokken van het instorten van het uitvak. Een incident dat we nooit hadden verwacht, omdat we ons stadion altijd laten keuren", aldus de directeur. Volgens hem is dit door een extern bureau uitgevoerd. Die keuring vond afgelopen januari plaats. "We hebben een goede keuring doorstaan. Dan is het verschrikkelijk en verrassend dat zo’n tribunedeel instort."

Lees hier alle artikelen over de ingestorte tribune in Nijmegen

Deel dit artikel