Veteranen speuren mee naar vermist meisje - RTV Connect

Het Veteranen Search Team (VST) zoekt mee naar het meisje. Foto: Omroep Gelderland

Het Veteranen Search Team (VST) zoekt mee naar het meisje. Foto: Omroep Gelderland

DOORWERTH - "We zijn hier omdat de politie ons om hulp heeft gevraagd", zegt Dennis van der Kraats. Hij geeft leiding aan de zestig vrijwilligers van het Veteranen Search Team (VST) dat dinsdag zocht naar een vermist meisje van 17 jaar. Uit het hele land zijn zij vanochtend naar Gelderland gereden om te helpen zoeken.

Zie ook: Zoekactie naar vermist meisje (17) in bossen en op Ginkelse Heide

Het 17-jarige meisje verdween maandagmiddag spoorloos in de omgeving tussen Bennekom en Heveadorp. De politie en veteranen zochten dinsdag de bossen bij Doorwerth en de Ginkelse Heide bij Ede af. De politie maakt zich zorgen over het welzijn van het meisje en verspreidde daarom dinsdagavond een foto van haar.

Het gaat om een meisje van 17 jaar oud, met een lengte van 1,65 meter en een tenger postuur. Ze heeft krullend bruin haar tot op haar schouders. Ze is gekleed in een zwarte Adidas sportbroek met drie witte strepen, een beige hoody met caramel bruine letters en Adidas gympen. Ze heeft vermoedelijk ook een witte deken bij zich.

Veteranen zoeken in het donker mee:

Zestig zoekacties

Het Veteranen Search Team (VST) zoekt dus mee naar het meisje. Dennis van der Kraats en zijn vrouw Mariska richtten in 2017 het VST op. Zij vinden dat de ervaring die ex-militairen hebben heel waardevol kan zijn voor de samenleving. In een paar jaar tijd zijn de VST-vrijwilligers al bij meer dan zestig zoekacties ingezet. En inmiddels zijn ook oud medewerkers uit andere uniformberoepen onderdeel geworden van de stichting VST. Dennis en Mariska hebben dan ook meer dan 1500 leden die inzetbaar zijn bij een zoektocht.

Discipline is een voordeel

Veteranen zijn gewend om heel geconcentreerd te werken. En ze zijn gewend om te doen wat aan hen gevraagd wordt. De discipline zit nu eenmaal bij ze ingebakken en dat is een voordeel als een groot gebied snel afgezocht moet worden. Ook voor teamleider John is dat prettig. Hij moet in het bos zorgen dat de zestig mannen en vrouwen in een rechte lijn het gebied uitkammen. "Ok, we gooien er wat tempo in. Voorwaarts nu!", is voldoende om de zoekploeg in beweging te krijgen.

Veteranen gaan door

"Doorgaan waar anderen stoppen", is een kreet waarmee veel VST'ers jarenlang gewerkt hebben. Ook nu gaan zij door tot de politie stop zegt. Daarom zoeken zij zelfs door als het schemerig wordt. Aanvankelijk met hulp van een politiehelikopter. Een paar VST'ers hebben een app op hun mobiele telefoon. Zodra zij iets opvallends denken te zien, noteren zij daarop de locatie. Als het nodig is, helpt het team ook dinsdag mee met zoeken.

Deel dit artikel