Duizend actievoerders verwacht bij protest tegen woningtekort in Nijmegen - RTV Connect

Eerder gingen demonstranten de straat op in Amsterdam. Foto: ANP

Eerder gingen demonstranten de straat op in Amsterdam. Foto: ANP

NIJMEGEN - Na protesten in Arnhem, Rotterdam en Amsterdam gaan actievoerders vanmiddag in Nijmegen de straat op om te protesteren tegen het woningtekort. De studentenstad staat in de top 3 van steden met het grootste woningtekort van Nederland. De organisatie verwacht zo'n duizend demonstranten. Het is voor het eerst na de beruchte Piersonrellen uit 1981 dat er in Nijmegen weer een groot protest is om de woningnood op de kaart te zetten.

In Nijmegen staan de krakersrellen in de Piersonstraat in februari 1981 nog in het geheugen gegrift. Hoewel de start van het woonprotest vandaag op steenworpafstand van de Piersonstraat begint, zal het er ongetwijfeld een stuk minder heftig aan toe gaan.

Toch is de bedoeling dat de woningnood, net als toen, ook nu nog hoger op de agenda komt te staan. Olga Nijhof is een van de organisatoren en voorzitter van DWARS Gelderland, de jongerenpartij van Groenlinks. "We zijn in Nijmegen een wooncoalitie gestart om ook hier aandacht te vragen voor dit probleem."

Duizend actievoerders verwacht

Vorige week werd er nog geprotesteerd in Arnhem. Zo'n vierhonderd mensen kwamen daar op de demonstratie af. In Nijmegen worden meer mensen verwacht door de organisatie, zo'n duizend personen. De stad heeft al jarenlang een nijpend tekort. Veel studenten komen daardoor moeilijk of niet aan woonruimte.

"Ik reageer op elke kamer, maar het heeft geen nut"

Een van hen is Richard van den Berg. Hij komt uit Vaassen, is eerstejaars student sociologie en woont op een kamer in Westervoort omdat hij niets kan vinden in de studentenstad. "Ik wil heel graag in Nijmegen wonen, maar kom er met geen mogelijkheid tussen."

Met het openbaar vervoer heeft hij nu drie kwartier reistijd naar de stad waar hij studeert. "Ik reageer elke week op kamers op Kamernet en de Studentenhuisvesting. Maar het heeft geen nut, ik eindig soms op de 90ste plek."

Onder meer studentenvakbond AKKU en PvdA Nijmegen zijn aangesloten bij de organisatie van het protest. Nijhof hoopt dat mensen vanuit alle hoeken zich laten zien. "Wij zijn met name links georiënteerde partijen. Maar het is een probleem dat iedereen aangaat. Ik hoop en denk dat dat ook te zien zal zijn."

Deel dit artikel