Student Richard (18) hoopt nog altijd op een kamer in Nijmegen: 'Noem het naïef' - RTV Connect

Zeker twee keer per dag reageert student Richard op advertenties voor een kamer in Nijmegen. Foto: Privéfoto

Zeker twee keer per dag reageert student Richard op advertenties voor een kamer in Nijmegen. Foto: Privéfoto

WESTERVOORT - Zeker twee keer per dag reageert student sociologie Richard van den Berg (18) uit Vaassen op advertenties voor een kamer in Nijmegen, de stad waar hij studeert. In de afgelopen vier maanden zonder resultaat.

"Het is een loterij", legt hij uit. Op Kamernet en bij de Studentenhuisvesting is de derde plek tot nu zijn beste resultaat. "Dan zou je zeggen dat je ook een keer eerste moet kunnen worden, maar ik ben na alle afwijzingen wat cynisch geworden. Misschien kom ik niet hoger dan de derde plek."

Richard woont op een kamer in Westervoort, maar dat noemt hij niet 'zijn droombestemming'. Eke dag vanuit Vaassen naar Nijmegen is voor hem echter niet te doen. Dus heeft hij eieren voor zijn geld gekozen. Zo heeft hij bijvoorbeeld ook al eens in Cuijk gekeken voor een kamer.

Vanuit Westervoort is het zo'n dertig kilometer naar Nijmegen. Driekwartier met het openbaar vervoer. "Te doen", zegt Richard. "Maar het is vooral mentaal lastig." De eerstejaars student wil onderdeel uitmaken van de stad waar hij studeert en dat is niet eenvoudig wanneer je in Westervoort woont.

"Ik ben 18 jaar en geen meisje. Dat maakt het lastig."

Behalve via Kamernet en de Studentenhuisvesting reageert Richard ook op advertenties op bijvoorbeeld Facebook waarin een kamer wordt aangeboden. "Die zijn echter vaak alleen voor meisjes en wanneer er een jongen wordt gezocht, moet je 21 jaar of ouder zijn. Ik ben 18 jaar en geen meisje dus dat maakt het lastig."

Ook heeft Richard inmiddels alle tips wat betreft het schrijven van een goede hospiteerbrief al uitgeprobeerd, niks lijkt te werken. Ondanks alles koestert Richard nog steeds hoop. Al noemt hij dit zelf inmiddels 'wel wat naïef'. "Er zitten zoveel mensen van mijn leeftijd in hetzelfde schuitje. Om me heen hoor ik allemaal dezelfde verhalen. Alleen wanneer je iemand kent die een kamer beschikbaar heeft, lukt het iets te vinden."

'Schaamteloze oproep'

Zondagmiddag wordt in Nijmegen geprotesteerd tegen het woningtekort. Dit na eerdere protesten in Arnhem, Rotterdam en Amsterdam. Richard doet niet mee. Hij zit met zijn neus in de boeken voor de komende tentamens. Daarbij is hij 'niet zo activistisch', geeft hij aan. Of het protest effect zal hebben, weet hij niet. Hij hoopt het, maar als hij heel eerlijk is, denkt hij van niet. "Ik zie het als een hype, maar wie weet."

Intussen hoopt Richard dat er iemand is in Nijmegen die een kamer voor hem beschikbaar heeft. Bij deze doet hij dan ook een schaamteloze oproep.

Zie ook: Duizend actievoerders verwacht bij protest tegen woningtekort in Nijmegen

Deel dit artikel