Vier verdachten van vrachtwagenbrand Doesburg blijven in de cel - RTV Connect

Foto: Persbureau Heitink

Foto: Persbureau Heitink

DOESBURG - De vier mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij de brandstichting in een vrachtwagen in Doesburg, blijven sowieso tot aan de volgende rechtszitting in de cel. Dat bleek dinsdag tijdens een pro forma-zitting van de zaak.

Bij de brand op het terrein van een transportbedrijf aan de Leigraafseweg in Doesburg raakte een vrachtwagenchauffeur vorig jaar zomer zwaargewond. Hij lag in de cabine lag te slapen. Hij deed dit vaker, als hij de volgende ochtend weer vroeg op pad moest. De chauffeur merkte niet dat twee mannen de wagen overgoten met benzine. De truck werd in brand gestoken, waarop de twee de benen namen.

Nog steeds aan het revalideren

De vlammen breidden zich snel uit en de chauffeur werd wakker door knallen. De man kon met moeite zelf uit de cabine komen, maar had al flinke brandwonden opgelopen. Ook bewoners van een naastgelegen woning moesten halsoverkop in veiligheid worden gebracht. De officier van justitie noemde de brand tijdens een eerdere zitting in juni 'een waar inferno'. Het slachtoffer is ruim een jaar later nog steeds aan het revalideren en het is nog maar de vraag of hij ooit zijn beroep van chauffeur nog kan uitoefenen.

De twee mannen die verdacht worden van het in brand steken van de vrachtwagen zouden dit voor geld hebben gedaan of om een schuld in te lossen. Zij zouden hiervoor zijn gevraagd door een derde verdachte, die door justitie wordt gezien als tussenpersoon. Tijdens een eerdere zitting - dinsdag waren ze niet in de rechtbank - beweerden ze dat ze niet wisten dat er iemand in de vrachtwagen lag te slapen. Justitie benadrukt dat de verdachten een aanzienlijk risico namen en legt ze dan ook poging tot moord ten laste.

Mogelijke opdrachtgever

De vierde verdachte, een man van 52 jaar die een transportbedrijf heeft in het westen van het land, is pas later opgepakt. Justitie ziet hem als de feitelijke opdrachtgever en brengt hem ook in verband met een eerdere brandstichting in een truck van het Doesburgse bedrijf - met nota bene dezelfde chauffeur - in Italië. Die brand werd toen snel geblust en de chauffeur raakte niet gewond.

De 52-jarige verdachte was vandaag wel in de rechtbank aanwezig en zei wederom onschuldig te zijn. Zijn advocaat vroeg om opheffing of schorsing van zijn voorlopige hechtenis, maar daar stemde de rechtbank niet mee in. Ook de advocaat van de de man, die wordt gezien als 'tussenpersoon', vroeg om opheffing of schorsing van de voorlopige hechtenis, maar ook daar zag de rechtbank vanaf wegens ernstige bezwaren.

Een volgende zitting staat gepland op 18 januari. Tot die tijd moet nog een aantal getuigen worden gehoord. Pas in april wordt de zaak tegen de vier verdachten van de vrachtwagenbrandstichting inhoudelijk behandeld.

Zie ook:

Deel dit artikel