Ook ouders van kinderen die zwemles hebben moeten een QR-code kunnen laten zien. Foto: Omroep Gelderland

Ook ouders van kinderen die zwemles hebben moeten een QR-code kunnen laten zien. Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM - Gelderse zwemscholen worstelen met de nieuwe coronamaatregelen. Vooral het gegeven dat ook ouders van zwemleskinderen inpandig een QR-code moeten laten zien, blijkt een uitdaging. Creatieve oplossingen bieden op veel plekken uitkomst, maar de zorgen over de zwemveiligheid zijn onverminderd groot. De Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid luidt inmiddels de noodklok.

Uit een rondgang van Omroep Gelderland blijkt dat er bijna overal wel ouders zijn geweest die hun kinderen na het ingaan van de nieuwe maatregelen (tijdelijk) van zwemles hebben gehaald. Maar, zo luidt het in veel reacties, 'het valt nog mee'.

Het regent dus geen opzeggingen, maar elke opzegging is er één te veel, vindt Shiva de Winter van de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid. "Wij als zwemscholen kijken er echt naar als weer een kind dat potentieel kan verdrinken. De gevolgschade is ontzettend groot. Je sluit nu kinderen buiten die straks niet kunnen zwemmen."

Bekijk hier het verhaal van Jetty en Marwin. Zij hebben hun kind ook van zwemles afgehaald, omdat zij geen QR-code hebben.

Opvangen bij de deur

Om ervoor te zorgen dat ondanks de aangescherpte maatregelen kinderen zoveel mogelijk kunnen blijven zwemmen bieden ze bij het sportfondsen bad in Wageningen wel een oplossing.

"We hebben een collega die kinderen van ouders zonder QR-code kan opvangen bij de deur. Dan moeten de kinderen wel een onesie aan hebben en in badkleding zijn, maar dan brengen we die kinderen ook na afloop weer naar de deur", aldus manager Alwin Heij.

Ook in Zutphen zijn ze bezig met een alternatief: "Wij hebben nu de vraag uitstaan bij het zwembad of ouders hun kinderen ook kunnen afleveren aan de zijkant van het zwembad", zegt Dennis Out van zwemvereniging de IJsselmeeuwen in Zutphen.

Ouders begonnen zich al uit te schrijven

De zorgen over de zwemveiligheid en de mogelijkheid om te kunnen blijven zwemmen zijn overal aanwezig, maar de manier waarop zwembaden hiermee omgaan verschilt enorm.

Zo hebben ze bij zwemcentrum De Pals in Westervoort met de gemeente geregeld dat ouders hun kinderen zonder QR-code naar de kleedkamer mogen brengen en om mogen kleden. Ook de gemeente Winterswijk heeft maandagavond besloten dat ouders zonder QR-code wel mee mogen naar binnen om hun kind te helpen bij het omkleden.

Geen zorg, maar een zekerheid

Willen ze vervolgens op de tribune zitten, dan moeten ze wel een coronapaspoort kunnen laten zien. "Ouders die geen QR-code hadden, begonnen zich al uit te schrijven", beschrijft Ruud Lemmens, eigenaar van de zwemschool in Westervoort. "Dat was geen zorg meer, maar een zekerheid."

Hij is blij met de oplossing, maar op andere plekken leidt het tot gefronste wenkbrauwen. "Ik verbaas me erover dat gemeenten daar een uitzondering op maken", reageert Heino Jacobs, directeur van de Sportfondsenbaden in Nijmegen. "Wij hebben daar vanuit de branche heel duidelijke richtlijnen over gekregen. Ik denk dat het heel vreemd zou zijn als we daarvan af zouden wijken."

Kamervragen

De Winter heeft zijn hoop gevestigd op de Kamervragen die inmiddels vanuit de SP zijn gesteld. Hij hoopt dat er toch weer een uitzondering komt op de regels. "Maak dit verschil nou niet. Op deze manier proberen om volwassen zich toch te laten vaccineren, daarvan zeg ik: niet over de rug van kinderen."

Bekijk ook ons liveblog over corona.

Deel dit artikel