Jonge asielzoekers opgevangen in Duiven: 'Er komen 50 pubers bij' - RTV Connect

Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Tijdelijke asielopvang in Duiven Foto: Gemeente Duiven
Burgemeester Hieltjes van de gemeente Duiven. Foto: Omroep Gelderland

Burgemeester Hieltjes van de gemeente Duiven. Foto: Omroep Gelderland

DUIVEN - Vanaf eind november vangt de gemeente Duiven 50 jonge asielzoekers op in het oude klooster Regina Pacis aan de Rijksweg. Maandagavond was er een bijeenkomst voor omwonenden, waar zij werden bijgepraat en hun zorgen uitten.

Tot eind april 2022 worden de jongeren in de leeftijd van 13 tot 18 jaar opgevangen, schreef de gemeente in een brief aan omwonenden. Hoewel er 2400 brieven zijn verstuurd, kwam op de bewonersavond zo’n 30 man af. “Een deel is enthousiast en trots dat de gemeente de jongeren in nood hulp biedt. Zij willen ook graag helpen en bieden vrijwilligerswerk aan”, vertelt burgemeester Huub Hieltjes na afloop.

Zie ook: Tijdelijke asielopvang in Duiven

“Maar een aantal mensen heeft ook zorgen over mogelijke overlast. Er komen 50 pubers bij in het dorp, wat gebeurt er dan?”, verklaart de burgervader. “De meeste zorgen zijn van mensen die vlak bij het pand wonen, en dat begrijp ik wel. Ze krijgen onverwacht nieuwe buren, dat hebben ze niet zien aankomen.”

24/7 toezicht

De avond, waar ook het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) en de politie bij aanwezig waren, was bedoeld om een deel van die zorgen weg te nemen. Zo is er toegezegd dat er 24 uur per dag toezicht is op de jongeren en dat er een telefoonnummer is dat gebeld kan worden zodra er overlast is.

Hieltjes: “Er is ook afgesproken dat wijkagenten komende tijd bij een aantal buren langs gaan om vast contacten te leggen. En ook het COA gaat ‘buurt maken’, kennis maken met de buren dus.”

Waar de jongeren die opgevangen worden vandaan komen, is nog niet duidelijk. “Ze kunnen uit verschillende landen komen. Een deel is waarschijnlijk nog niet eens in Nederland. De opgevangen jongeren zijn asielzoekers. Tijdens hun verblijf hier wordt de procedure gestart om te kijken of ze echt vluchteling zijn”, legt burgemeester Hieltjes uit.

Geen ruimte om te verlengen

April 2022 is een harde deadline voor de opvang. “Dat komt omdat we het oude klooster willen ombouwen tot dertien woningen. Er is echt een tekort aan woningen dus daar houden we aan vast”, zegt de burgemeester stellig. “Het COA weet ook dat er geen ruimte is om de opvang te verlenen.”

Waar de jongeren daarna dan naartoe moeten, is aan het COA. “Maar we zijn wel in gesprek met omliggende gemeenten. Sommige jongeren gaan misschien in Arnhem naar school. Het zou mooi zijn als ze dan in dezelfde regio kunnen blijven zodat ze op dezelfde school kunnen blijven.”

Deel dit artikel