Steeds minder carnavalsfeesten gaan door. Foto: ANP

Steeds minder carnavalsfeesten gaan door. Foto: ANP

ARNHEM - De ene na de andere carnavalsvereniging zegt op het laatste moment geplande festiviteiten af. De stijgende coronacijfers bederven de pret. Dat is ook vandaag te merken op de Elfde van de Elfde, de officiële start van het carnavalsseizoen.

Het bestuur van de carnavalsvereniging uit Vaassen heeft dinsdagavond alle activiteiten van De Rossumdaerpers voor 11 november afgelast. Zoals ze zelf zeggen: "De stijgende aantallen coronabesmettingen maken een carnavalsbijeenkomst, waarop de nieuwe prinsenparen op een passende wijze worden gepresenteerd, onmogelijk."

De vereniging had eerder al besloten om de Elfde van de Elfde in aangepaste vorm te houden en een poging te doen mensen te verleiden het evenement vanuit huis, via de tv of internet te volgen. Maar het carnavalsbestuur vindt het aantal met corona besmette mensen in de thuisgemeenten Epe en Apeldoorn nu echt te hoog. De vereniging verwacht daardoor nog meer maatregelen. "Die zouden het feestelijke karakter van de avond verder hebben aangetast", aldus het bestuur.

Aftrap van het carnaval in Loil gaat niet door

De persconferentie van vrijdag zal waarschijnlijk strengere coronamaatregelen betekenen en een gewoon carnavalsfeest lijkt dan niet meer mogelijk. De aftrap van het carnaval in Loil komende zaterdag is daarom ook definitief afgeblazen. Het was een moeilijke beslissing, maar die was unaniem en zonder discussie, volgens het bestuur van De Vrolijke Drammers.

Carnavalsvereniging De On-Ganse in Arnhem verplaatst de Prinsenkeuze-avond én de opening van het seizoen in Musis naar zaterdag 22 januari. Dat heeft de vereniging besloten nadat een groot deel van de leden zich niet comfortabel voelt met het vieren van de opening van het carnavalsseizoen.

Van groots feest naar bescheiden bijeenkomst

Vereniging De Dolbotters uit Westervoort heeft nog goede hoop. De club viert het carnaval vooralsnog in beperkte vorm. Op donderdag de elfde vieren ze het in een kleine besloten club. Zaterdag zou normaal gesproken een avond zijn voor zo'n 3000 hossende mensen. Dat zullen er nu niet meer dan 300 zijn. Er komt zaterdag ook vier man bewaking bij de deur voor onder meer de QR-code.

De Cavalieren in Beek Berg en Dal verzoeken bezoekers van de prinsenproclamatie op zaterdag om die dag een zelftest te doen. "Zodat ze de kans op verspreiding van corona minimaal maken."

In Groenlo komt carnavalsvereniging Knunnekes donderdagavond 11 november samen in klein verband met QR-code aan de deur. Er wordt dan een lied gepresenteerd, maar volgens het bestuur wordt het 'geen groot massaal gebeuren'. Het dweilorkest heeft afgezegd en zo zijn er ook anderen die niet durven te komen. De vereniging zet nu in op het Prinsenbal op 12 december.

Zie ook: Wel of geen groot feest? Carnavalsgroepen worstelen met corona

Deel dit artikel