'Tot negentig procent omzetverlies', horecaondernemers zien inkomen in rook opgaan - RTV Connect

Een gedekte tafel in een restaurant.  Foto: Pixabay

Een gedekte tafel in een restaurant. Foto: Pixabay

ARNHEM - Om 20.00 uur de deuren dicht in plaats van doorgaan tot in de late uurtjes. De nieuwe coronamaatregelen hebben horecaondernemers de afgelopen dagen al veel geld gekost.

Roberto Hoeppe runt al 25 jaar een restaurant in Zaltbommel en spreekt van een omzetverlies van 90 procent de afgelopen dagen. "We overleven het wel. Onze vaste gasten leven enorm met ons mee en komen bij ons eten op de meest onmogelijke tijden", vertelt de ondernemer tegen Omroep Gelderland.

Zie ook: Maatregelen raken horeca opnieuw hard, bezorging maakt een comeback

Ook Guido Staring voelt het in de portemonnee. Hij runt een zalencentrum in Zevenaar en schat zijn verlies aan opbrengsten op zo'n 60 tot 70 procent. Waar het normaal gesproken bruist van de feesten en partijen, heeft Staring de komende weken een vrijwel lege agenda. "Vrijdag na de persconferentie heb ik de mensen opgebeld dat hun feest niet kon doorgaan. Ook voor de komende periode zeggen mensen hun reservering af."

'Je moet het ooit terugbetalen'

Hoeppe heeft de persconferentie niet live kunnen volgen, want zijn restaurant zat vol toen Rutte en De Jonge op de buis waren. "Ik heb het wel teruggekeken", zegt hij. De horecaondernemer is inmiddels bezig om het afhalen van maaltijden weer mogelijk te maken. "Je moet laten zien dat je onderneemt", benadrukt hij.

In de horecasector ziet Hoeppe ondernemers die er slechter voor staan. "Veel zaken staan op omvallen. De ergste klap komt voor hen nog. Belastingen en hypotheeklasten zijn uitgesteld. Dat moeten ze ooit nog terugbetalen", weet hij. "Belastingen zijn zo'n 20 procent van je jaaromzet. Dat betekent dat je nu niet meer kunt investeren en doorgroeien."

Financiële compensatie

De maatregelen zijn bedoeld voor de eerste drie weken. "Ik vraag me af of het daarbij blijft", zegt Staring. Ook Hoeppe zet daar vraagtekens bij. "De vorige keer zou het ook maar drie weken duren en vervolgens waren we zes maanden dicht." Om horecaondernemers financieel tegemoet te komen, stelde de overheid diverse regelingen in, maar die eindigden per 1 oktober dit jaar.

In de praktijk kwamen steunpakketten niet goed uit de verf voor de ondernemers, stelt Hoeppe. "Enthousiast werd er gezegd dat 90 procent van de lonen werden gecompenseerd. Maar dat was wel bij 100 procent van de omzet. Dat had niemand", legt hij uit.

'Zorgen dat we er zo goed mogelijk uitkomen'

Beide ondernemers zeggen een gezond bedrijf te hebben en alles op alles te zetten om er weer bovenop te komen. "Niemand kan wat aan de pandemie doen. We moeten zorgen dat we er zo goed mogelijk uitkomen. Of we het er nu mee eens zijn of niet. Het kabinet neemt beslissingen die niet voor iedereen goed uitpakken. Als er maatregelen worden genomen en iedereen houdt zich daaraan. Dan zijn we er het snelst vanaf", stelt Staring.

"Het is een schitterend vak. Het is ontzettend mooi om te werken voor mensen die een avond uit zijn", meent Hoeppe. "Deze maatregelen zijn voor ons vervelend, maar het is veel vervelender dat mensen in het ziekenhuis niet geholpen kunnen worden", besluit Staring.

Bekijk ook ons liveblog over corona.

Deel dit artikel