Voorkom een boete: op deze plekken moet je anderhalve meter afstand houden - RTV Connect

Wie niet voldoende afstand houdt, riskeert een boete van 95 euro. Foto: ANP

Wie niet voldoende afstand houdt, riskeert een boete van 95 euro. Foto: ANP

ARNHEM - Het was al een dringend advies, maar vanaf vandaag is het ook verplicht: houd anderhalve meter afstand. De nieuwe maatregel vanuit de overheid roept gelijk veel vragen op. We zetten de meest gestelde vragen op een rij.

Hoezo verplicht, wat als ik me er niet aan houd?

Laten we beginnen met de meest voorkomende reactie op het nieuws: hoezo verplicht? "Ze kunnen mijn rug op. Ik maak zelf wel uit wat ik doe", zegt iemand op onze Facebook-pagina. Maar zo simpel is het niet. Dat de anderhalvemeterregel weer verplicht is, betekent namelijk dat de politie en boa’s hierop kunnen handhaven. Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een boete van 95 euro. Eerst krijg je een waarschuwing, maar als je je gedrag niet aanpast, moet je toch echt betalen.

Moet ik van iedereen afstand houden? Ook van mijn gezin?

In de basis geldt de anderhalvemeterregel voor iedereen die ouder is dan 18 jaar. Ze moeten op gepaste afstand blijven van iedereen van 13 jaar en ouder. Op deze basisregel is één belangrijke uitzondering, namelijk dat bewoners die op hetzelfde adres wonen zich er niet aan hoeven te houden. Dus je kunt nog wel met je huisgenoten over straat.

Hoe zit het met afstand houden op school?

Ook op school houden alle volwassenen anderhalve meter afstand van elkaar, zo staat in de richtlijnen van de PO-Raad. Verder gelden gewoon de basisregels: kinderen hoeven tot elkaar geen afstand te houden. Vanaf 13 jaar moet je wel uit de buurt van volwassenen blijven.

Welke gevolgen heeft dit voor Sinterklaas?

Ook Sinterklaas moet gewoon afstand houden. Hij mag nog wel aan huis komen, volgens het laatste advies met maximaal drie pieten. Op basisscholen ligt dat anders. Dat heeft niet direct te maken met de afstandsregel, maar het voorschrift dat vieringen zoals Sinterklaas en Kerstmis dit jaar zonder externen moeten plaatsvinden.

Moet je in het openbaar vervoer anderhalve meter afstand houden?

“Dat gaat nooit lukken en een QR-check is daar niet”, zegt Bea Tessemaker op Facebook. Dat klopt: door drukte is het volgens de overheid niet altijd mogelijk voldoende afstand te houden in de trein, bus tram of metro. Daarom geldt daar nog altijd een mondkapjesplicht.

Mogen we nog wel (buiten) sporten?

Op locaties waar een coronatoegangsbewijs nodig is, hoef je geen anderhalve meter afstand te houden. Denk aan de horeca, maar ook bij binnensporten, zoals in de sportschool en bij zwemmen. Of in sportkantines. Ook goed nieuws voor wie buiten sport: daar hoef je geen anderhalve meter afstand te houden ‘als dit nodig is voor de sportbeoefening’.

Komen de avondklok en andere maatregelen dan ook weer terug?

Of en welke maatregelen er nog meer komen, dat is nog onduidelijk. Voorlopig gelden tot 4 december nog wel aanvullende coronamaatregelen, zoals het sluiten van horeca en winkels om 20.00 uur. Ook is het advies zoveel mogelijk thuis te werken. Vooralsnog staat een nieuwe persconferentie gepland op 3 december, maar er zijn geluiden dat er eerder extra maatregelen worden genomen.

Deel dit artikel