In veel woonkamers staat al een kerstboom. Foto: ANP

In veel woonkamers staat al een kerstboom. Foto: ANP

VAASSEN - Sinterklaas is nog in het land, maar dat houdt veel kerstliefhebbers niet tegen. De kerstbomen vliegen dit jaar al vroeg de deur uit. "In coronatijd willen mensen het wat eerder gezellig maken in huis", zegt kerstbomenverkoper Egbert Veldhuis uit Vaassen.

De Intratuin in Duiven merkt dat er nu al veel meer kerstbomen worden verkocht dan voorgaande jaren. "Gekkenhuis", noemt medewerker Frans Grob het. "Mensen kunnen niet op wintersport en gaan hun huis veel eerder gezellig maken."

De verkoop van de kunstbomen gaat harder dan van tevoren was ingeschat. Sinds begin oktober kunnen bezoekers zo'n boom halen. "We lopen al vijftig procent voor op wat we hadden ingekocht. We zien dat er gaten in het assortiment komen en dat de voorraad slinkt", vertelt Grob.

De verse kerstbomen - de Nordmann is het populairst - staan sinds drie weken te koop. De Intratuin verwacht de grootste drukte van de kerstbomenverkoop na Sinterklaas.

Geld in de zak

Kwekerij en boerderij Groot Haverkamp in Ede ziet dat sinds corona de drukte meer is voor de verkoop van kerstbomen. Eigenaar Leo Veenbrink zegt dat hier meerdere redenen voor zijn. "Mensen zijn niet meer bezig met Sinterklaas en hebben wel behoefte aan gezelligheid. Daarnaast gaan mensen niet meer stappen of naar een restaurant, maar houden ze het geld in hun zak voor een mooie dure boom."

Vroege drukte

Bij Groot Haverkamp begon de verkoop vóór corona ook al vroeg. Het bedrijf biedt inmiddels 39 jaar zelfgekweekte kerstbomen aan. In de loop der jaren begon de verkoop steeds een paar dagen vroeger. Dit jaar zijn ze op 25 november gestart. De piektijden liggen doordeweeks tussen 16.00 en 17.00 uur.

"De meesten werken overdag en ook wij moeten door de coronaregels van de overheid na 17.00 uur gesloten zijn", zegt Veenbrink, die weet dat de Nordmann, Omorika en de fijnspar de favoriete kerstbomen van klanten zijn.

Sinds corona is het bij Egbert Veldhuis vroeger druk. De verkoper uit Vaassen merkt dat collega's bij hem uit de buurt hetzelfde ervaren. Veldhuis zelf ziet vooral de oudere generatie langskomen op zijn boerderij. "Mensen met jonge kinderen zie je minder om een boom te kopen. Zij willen eerst Sinterklaas houden", vertelt Veldhuis, die duizend bomen aanbiedt. De meeste zijn zelf gekweekt. Een deel van de bomen wordt verkocht via de groothandel of op een verkooppunt bij een bouwmarkt.

Kerstboom zonder naalden?

Kerst begint pas over drie weken. Veldhuis is niet bang dat de verkochte bomen dan geen naald meer over hebben. "De Nordmann is de meest populaire boom bij klanten, omdat daar weinig naalden uitvallen. Ze kunnen ook een middel halen dat ervoor zorgt dat de boom water krijgt. Zo vallen er minder snel naalden uit."

Zie ook: Kerstboom kopen? Zo doe je het duurzaam

Deel dit artikel