Henri van Essen heeft het druk Foto: Omroep Gelderland

Henri van Essen heeft het druk Foto: Omroep Gelderland

WESTERVOORT - De eerste echte sneeuw van het seizoen is gevallen. De wegen worden gladder, en dus is het weer tijd voor de winterbanden onder de auto. Dat leidt tot drukte bij de garages.

Van Essen Banden & Autoservice in Westervoort merkt dat de drukte rond het wisselen naar winterbanden weer toeneemt. Het bedrijf heeft te maken met wachttijden en vraagt klanten online een afspraak te maken. "Het is druk", bevestigt directeur Henri van Essen.

"De mensen willen snel weer de andere banden onder de auto. Ze willen voorbereid zijn op een eventuele wintersport of hebben slechte ervaringen met afgelopen winter." Toen werd het in februari nog winters weer en moesten veel automobilisten met de zomerbanden de weg op, met alle gevaren van dien.

Kijk hier naar de drukte in de garage.

Zie ook: Het is weer tijd voor winterbanden: dit moet je erover weten

Het is sowieso een ander seizoen dan vorig jaar. In 2020 bleven veel winterbanden vanwege corona op de plank liggen. Om verspreiding van het virus tegen te gaan, werd toen geadviseerd zoveel mogelijk thuis te blijven en ook niet naar het buitenland af te reizen. Dat lijkt dit jaar anders. Veel mensen maken zich klaar voor een vakantie in één van de wintersportlanden.

Meer grip

Waarom winterbanden? Die zijn veiliger, zegt de ANWB. De organisatie adviseert iedereen die de auto in de winter dagelijks gebruikt en/of op wintersport gaat, te kiezen voor winterbanden. Dergelijke banden zijn in veel landen verplicht tijdens de winter of bij winterse omstandigheden. Op winterbanden is de remweg op een besneeuwde weg korter en dat is dus veiliger. Omdat de banden meer grip hebben, is het eenvoudiger om een besneeuwde bergpas te beklimmen.

Henri van Essen merkt dus dat het druk is. Hij ziet dat veel automobilisten kiezen voor zogeheten vierseizoenenbanden, die meer bescherming bieden dan zomerbanden. "Maar als je naar het buitenland wilt, heb je toch echt de vaak verplichte winterbanden nodig."

Ook andere autobedrijven zijn druk. Zo waren er afgelopen zaterdag bovengemiddeld veel klanten voor een bandenwissel bij Wouters Banden Service in Rossum. "En als het echt gaat sneeuwen, wordt het helemaal weer een gekkenhuis", zegt een woordvoerder van het bedrijf. Bij KwikFit in Apeldoorn is het de afgelopen dagen weer business as usual, zegt een woordvoerder daar. "Het is echt lekker druk, veel klanten willen de auto weer bijtijds winterklaar hebben."

Wachttijd drie weken

Ten slot Vakgarage Lambooy in Beek, gemeente Montferland. Het bedrijf stuurt elk jaar een mailing naar de vaste klanten over het wisselen van de banden. "Daar kregen we dit jaar al veel reacties op. En nu met de sneeuw- en winterberichten op radio en televisie, gaan direct ook anderen bellen. We voelen de druk zeker, ja", zegt Felix Koenders van de garage.

Mede vanwege de drukte bedraagt de wachttijd voor een bandenwissel bij het bedrijf in Beek zo'n drie weken. Maar dat vinden de klanten goed te doen, aldus Koenders. "Corona is wel een complicerende factor. Voorheen konden klanten gewoon samen met een kop koffie wachten tot de klus geklaard was. Dat kan niet meer. We moeten het echt gaan plannen, met schema's voor klanten. Die vinden het overigens wel fijn, hoor, dat we het op deze manier voor ze oplossen."

Vorig jaar bleven veel winterbanden op de plank liggen.

Deel dit artikel