Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Lobith, opknapbeurt plein Foto: Omroep Gelderland
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: Lobith opknapbeurt dorpshart 2 Foto: Omroep Gelderland
Lobith opknapbeurt dorpshart Foto: Omroep Gelderland

Lobith opknapbeurt dorpshart Foto: Omroep Gelderland

LOBITH - Tussen het zand, de stenen en de vele bouwvakkers door is inmiddels een speels klinkerpaadje te zien, dwars over het plein. Het begin van een nieuw, sfeervoller en gezelliger dorpshart van Lobith. Jarenlang was de Markt vooral in gebruik als parkeerplaats. Dat was de inwoners een doorn in het oog. Er wordt hard gewerkt om het plein nog vóór de kerst grotendeels klaar te krijgen.

Inwoners maakten samen met de gemeente een plan voor het nieuwe dorpshart, waarvoor een half miljoen euro beschikbaar was. "Het had wat voeten in de aarde om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen, maar het is gelukt", vertelt Piet Mulder, lid van de klankbordgroep die meedacht over de plannen. "Ongeveer twee jaar zijn we ermee bezig geweest, met dit als resultaat. "

En zo verlopen de werkzaamheden tot nu toe:

Muziekkoepel weg

Samen met dorpsbewoner Michiel Wigman - ook lid van de klankbordgroep - bekijkt hij de werkzaamheden. "Het schiet al op, in het nieuwe jaar moeten alleen nog de bomen geplant worden en komen er wat bankjes."

Afbeelding
Lobith, opknapbeurt plein Foto: Omroep Gelderland

Gezelliger en groener

De inwoners van Lobith zijn vooral blij dat de muziekkoepel die op het plein stond weg is. "En die hoeft ook niet meer terug te komen hier", zegt Mulder stellig. Een vrouw die pal aan het plein woont vult aan: "Inderdaad, daar hadden we alleen maar last van. Vanaf begin van de avond tot soms 's ochtends vroeg zaten er groepen jongeren. Ik snap best dat ze een plek willen hebben waar ze kunnen samenkomen, maar hier veroorzaakte het veel overlast." Het plein moet vooral gezelliger worden, groener en sfeervoller. "Ik hoop ook echt dat het wat meer leven in de brouwerij brengt", aldus de buurtbewoonster.

Afbeelding
Lobith opknapbeurt dorpshart 2 Foto: Omroep Gelderland

Minder parkeerplek

Sommige centrumbezoekers maken zich nog wel zorgen over het aantal parkeerplaatsen. Veel winkels zitten er niet meer aan het plein, maar de supermarkt en het gezondheidscentrum dat er sinds een tijdje zit, krijgen veel bezoekers. "Er komen inderdaad wat minder plekken op het plein dan dat er eerder waren, maar in de omgeving zijn nog voldoende parkeerplaatsen", legt Piet Mulder uit. "Ja, de meeste mensen in Lobith zijn lui, die willen het liefst overal voor de deur parkeren", lacht de buurtbewoonster.

Deel dit artikel