Lead Image 1:
Lead image TXT 1: In veel Gelderse gemeenten is carbidschieten op oudejaarsdag toegestaan. Foto: Omroep Gelderland
Erik Herberts gaat dit jaar weer met vrienden carbidschieten. Foto: Omroep Gelderland

Erik Herberts gaat dit jaar weer met vrienden carbidschieten. Foto: Omroep Gelderland

DOESBURG - Grootschalig carbidschieten is in Gelderland dit jaar niet mogelijk. Maar op veel plaatsen kan en mag het wel kleinschalig, zoals bij Erik Herberts uit Doesburg. "Wij doen het al jaren en vragen het altijd netjes bij de gemeente."

Vrienden en familie komen op oudejaarsdag langs bij Erik. "Het samen zijn en het doen, maakt carbidschieten zo leuk", vertelt hij. Erik begrijpt wel dat grote carbidevenementen niet door kunnen gaan. "Dat is gewoon te druk."

Maar als het aan hem ligt, wordt er op zijn erf elk jaar carbid geknald. "We houden het nog steeds in ere en hopen het nog lang te kunnen doen."

Kijk hoe Erik zijn melkbussen in gereedheid brengt:

Carbidschieten behoort al decennia tot de nationale folklore, en dan met name op het platteland. Zo ook in Gelderland: in Halle kennen ze Knalbal en bij de jaarlijkse festiviteiten in Hummelo konden deelnemers de zogeheten Karperbokaal winnen. Het waren evenementen waar standaard veel mensen op afkwamen. Vanwege corona waren grote carbidevenementen vorig jaar verboden en dat geldt dit jaar opnieuw: te veel mensen op een kluitje, en daarmee onverantwoord, zo is de gedachte.

Toestemming aan particulieren

Toch geven veel Gelderse gemeenten particulieren wel toestemming om ook dit jaar met veel kabaal ballen weg te schieten, zo blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland. Onder meer Harderwijk, Putten, Ermelo, Rhenen, Aalten, Bommelerwaard, Bronckhorst, Lochem, Rozendaal, Winterswijk, Brummen en Doetinchem verlenen toestemming. Dat is overigens vrijwel altijd onder voorwaarden. Elke carbidactiviteit moet in beginsel worden aangemeld en wie meer dan vier melkbussen wil gebruiken, moet daarvoor in zijn gemeente een vergunning aanvragen.

Zie ook: Carbidschieten in Bronckhorst weer ingeperkt

'Hoort er gewoon bij'

Erik is dus één van de particulieren die het dit jaar kleinschalig gaat aanpakken. De voorbije jaren deed hij steevast mee aan de Karperbokaal van Hummelo, maar toen die werd afgezegd, besloot de Doesburger in 2020 de melkbussen op de eigen boerderij weer in stelling te brengen. Dat gebeurde vorig jaar al, en dat zal dit jaar weer zo zijn. "Want carbidschieten, dat hoort er gewoon bij op oudjaarsdag."

Zie ook: Veilig carbidschieten, zo doe je dat

Deel dit artikel