Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem. Foto: ANP

Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem. Foto: ANP

ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem is niet gelukkig met het voornemen van kroegbaas Hannes Wittler. Die wil zaterdagochtend om 5.00 uur zijn nachtkroeg The Cavern openen. Als hij aan alle voorwaarden voldoet, is Wittlers plan juridisch niet tegen te houden, weet Marcouch. Wel noemt hij het voornemen om mensen vanuit huisfeestjes naar de stad te lokken 'asociaal en onwenselijk'.

De tijdelijke wetgeving rond corona zegt dat de sluitingstijden gelden van 17.00 uur tot 5.00 uur, legt Marcouch uit. "Dus als hij verder aan alle vergunningen voldoet en bijvoorbeeld een portier voor de deur heeft, mag hij open." Wel is het volgens de burgervader absoluut in strijd met de uitgangspunten van de maatregelen, die contacten moeten minimaliseren. "Als je die dan op een andere manier toch wilt organiseren, ondermijn je dat."

Zie ook: In deze kroeg kan je dit weekend je afterparty vieren: 'Ik open om 5.00 uur'

Dat is volgens de burgemeester van Arnhem niet solidair met 'de strijd die we aan het voeren zijn'. Ook niet richting zijn collega-ondernemers. "Het kan juridisch misschien, maar het is niet wenselijk. Je verwacht niet dat ondernemers dit soort dingen gaan doen."

'Gedwongen tot politie-inzet'

De burgemeester doet dan ook een moreel appèl op de kroegbaas om af te zien van zijn plannen. Het vraagt bovendien inzet van handhavers op dat tijdstip, ziet Marcouch. "Die zijn al overwerkt. Je dwingt ons daarmee ook tot politie-inzet." Maar als Wittler zijn café opent, zal Marcouch er op naleving van de regels controleren, kondigt hij aan.

[image:7480996]

Naast de coronaregels gaat het er daarbij bijvoorbeeld ook om dat je professioneel omgaat met beschonken mensen. "Die schenk je niet in. Als je daar mensen krijgt die de hele nacht hebben zitten drinken, denk ik niet dat die situatie houdbaar is."

'Huisfeestjes verboden'

Ook de huisfeestjes zelf, die in Arnhem volgens Wittler in grote aantallen plaatsvinden en waarvan hij hoopt dat mensen na afloop naar zijn kroeg komen voor de afterparty, zijn volgens Marcouch niet toegestaan. "Als we daarvan weten, zullen we daar tegen optreden."

Deel dit artikel