Burgemeester Huub Hieltjes van Duiven ontvangt de eerste asielzoekers. Foto: Gemeente Duiven

Burgemeester Huub Hieltjes van Duiven ontvangt de eerste asielzoekers. Foto: Gemeente Duiven

DUIVEN - Als alle 28 jonge asielzoekers die momenteel al in het oude kloosterpand in Duiven verblijven, coronavrij zijn, kan de laatste groep van ruim 20 jongeren na het weekend ook komen. Dat laat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) weten. Een coronabesmetting vertraagde de aankomst van de vijftig vluchtelingen.

De eerste vijftien asielzoekers tussen 13 en 17 jaar arriveerden begin vorige week in het dorp. Vlak na aankomst bleek één van hen corona te hebben. De jonge vluchteling is tijdelijk naar een andere locatie gebracht van het COA waar hij in quarantaine kon. De overige jongeren werden in een aparte vleugel van het klooster ondergebracht en moesten tijdelijk binnenblijven, om eventuele andere besmettingen te voorkomen.

Nog niet naar buiten

Een tweede groep van ongeveer vijftien asielzoekers kon later in de week toch komen, maar wordt voorlopig zo veel mogelijk apart gehouden van de rest. "Het pand is groot genoeg om het zo te regelen", laat een woordvoerder van het COA weten. "De inwoners van Duiven zullen nog niet veel gemerkt hebben van de komst van de jonge asielzoekers, aangezien ze nog niet naar buiten mogen."

De GGD neemt vrijdag voor de zekerheid nog testen af bij de jongeren. "Als dit weekend blijkt dat iedereen negatief is, kan de laatste groep ook snel naar Duiven komen. "

In het oude kloosterpand in het centrum van Duiven worden jongeren uit verschillende landen opgevangen. Het gebouw is de afgelopen weken aangepast en zo ingericht dat de jongeren er veilig kunnen verblijven. De opvang van de vijftig jonge asielzoekers in Duiven is tijdelijk, eind april vertrekken ze weer.

Zie ook:

Deel dit artikel