Papierfabriek Smurfit Kappa Parenco

Papierfabriek Smurfit Kappa Parenco

RENKUM - Het is hoogst onzeker of het überhaupt doorgaat, maar de wil is er: papierfabriek Parenco in Renkum wil aardwarmte winnen. Het bedrijf wil veel dieper gaan dan ooit iemand in Nederland probeerde, zo'n 5 tot 6 kilometer. Daar willen ze aardwarmte met een temperatuur van 170 graden Celsius naar boven halen.

Om papier en karton te maken heeft de grootste papierfabriek van Nederland 24 uur per dag en 365 dagen per jaar stoom nodig. Dat wordt nu opgewekt met biomassa en aardgas. Op die manier verbruikt Parenco jaarlijks veel energie, meer dan bijvoorbeeld de gemeente Winterswijk met 29.000 inwoners.

Energietransitie

Het is januari 2018 als de toenmalig minister van Economische Zaken en Klimaat de Nederlands grootverbruikers van gas een duidelijke opdracht geeft: 'Ga zo snel mogelijk van het Gronings gas af'. En daar hoort Parenco ook bij, sindsdien kijken ze heel diep de grond in.

Bekijk wat de papierfabriek precies van plan is:

In de glastuinbouw hebben ze al veel ervaring met aardwarmte. Dat geldt ook voor geothermie-expert Radboud Vorage uit Renkum. "Ik ben directeur van een aardwarmteproject in Overijssel. Daar hebben we twaalf jaar geleden het initiatief genomen om naar aardwarmte te boren tot op twee kilometer diepte. Daar is het water ongeveer 75 graden Celsius. En daarmee verwarmen we tuinbouwkassen. Die bron levert net zoveel warmte op als ongeveer 3000 huishoudens gebruiken in een jaar voor het verwarmen van hun huis."

Iedere kilometer die je dieper gaat, wordt het ongeveer 30 graden Celsius warmer
Radboud Vorage, geothermie-expert

"Hoe dieper je gaat, des te warmer het wordt", aldus Vorage. "Iedere kilometer die je dieper gaat, wordt het ongeveer 30 graden Celsius warmer. Parenco wil naar zo'n vijf kilometer toe. Dan kom je langzaam in de situatie dat je 150 graden Celsius hebt. Dat betekent dat als je water uit die diepte omhoog haalt en onder luchtdruk brengt, het stoom wordt."

De papierfabriek uit Renkum werkt samen met projectontwikkelaar QNQ en aardwarmtenetbeheerder Firan. De bedrijven hebben veel onderzoek gedaan en Renkum blijkt veel potentie te hebben: meer dan bij andere projecten waar dit ook wordt onderzocht.

En dus mag de fabriek van de Staat onderzoek gaan doen om te kijken wat er nodig is voor een proefboring. Dat is uniek, want in Nederland is er voor aardwarmte nooit dieper geboord dan drie kilometer. Bij Parenco gaan ze veel dieper, vijf tot zes kilometer dus.

Parenco nog voorzichtig met verwachtingen

Parenco tempert voorlopig de verwachtingen. In een schriftelijke reactie laat een woordvoerder het volgende weten. "We zijn blij dat we de volgende stap kunnen maken, maar er zijn nog vele stappen nodig voordat duidelijk wordt óf en waar een onderzoeksboring haalbaar is. Ook zijn de huidige kosten voor een onderzoeksboring zeer hoog en is de kans van slagen op dit moment nog beperkt. De volgende stappen zijn gericht op het verder verbeteren van het inzicht in de diepe ondergrond. Hiervoor is 3D seismisch onderzoek nodig. Ook voor de bekostiging van de volgende onderzoeksstappen zijn we nog volop in gesprek."

Restwarmte naar huizen

Mochten alle seinen op groen staan dan wil de papierfabriek de restwarmte delen met Gelderlanders in de omgeving van Renkum. "De restwarmte is na gebruik bij Parenco rond de 90 à 100 graden Celsius. Het zou eeuwig zonde zijn om die warmte dan weer in de grond te stoppen", aldus Vincent Helfferich namens de samenwerkende partijen. Een voorwaarde om de restwarmte te delen is dat er dan wel een warmtenet moet worden aangelegd.

Later vandaag publiceert Omroep Gelderland een artikel over de kansen en risico's van ultradiepe geothermie.

Deel dit artikel