Willy ten Haaf (links) en Henk Wolf bij hun kerststallen . Foto: Omroep gelderland

Willy ten Haaf (links) en Henk Wolf bij hun kerststallen . Foto: Omroep gelderland

GIESBEEK - Misschien is het wel de laatste keer dat in de Sint Martinuskerk in Giesbeek ruim 120 kerststallen te bewonderen zijn. De kerk staat namelijk te koop. Een potentiële koper trok zich onlangs op het laatste moment terug, waardoor de twee kosters van de kerk hun enorme verzameling onverwacht toch weer van zolder konden halen.

Gewapend met een gevulde plantenspuit lopen Willy ten Haaf en Henk Wolf stap voor stap langs alle grote en kleine kerststallen. Af en toe spuit Willy een paar straaltjes water op het mos dat bij de meeste stalletjes is neergelegd. "Dit doen we omdat het anders dood gaat. Zo blijft het groen en kijk, soms gaat er zelfs gras uit groeien", zegt Willy enthousiast terwijl hij wijst naar een paar fel groene sprietjes. Henk heeft er bewust een beeldje van een schaap bijgezet zodat het net lijkt alsof die aan het grazen is.

Kijk hier naar de collectie van kerststallen in Giesbeek

[video:7490373]

Uit de hand gelopen hobby

De twee kosters zijn vrijwel het hele jaar bezig met de kerststallen. Door het jaar heen wordt er volop gezocht op internet, geboden en onderhandeld: "maar vaak als ik zeg dat het voor de kerk is, mag ik het zo meenemen", vertelt Willy. "Het is een uit de hand gelopen hobby en ik heb Henk ermee besmet", lacht Willy. Ze begonnen een paar jaar geleden met 40 kerstgroepen inmiddels zijn dat er dus 120.

[image:7490295]

In september halen ze alles van zolder, waar het netjes in dozen ligt opgeslagen. "Eerst beginnen we hier boven in de kerk met het plaatsen van de kerstbomen met verlichting, daarna volgen de stallen met alle beelden. " De oudste set is meer dan honderd jaar oud. Het inrichten gaat met alle precisie: "We kijken goed waar en hoe we wat willen neerzetten, dan verplaatsen we het soms nog wel een paar keer keer totdat we helemaal tevreden zijn", lacht Willy.

Partytent met bewaking

De twee hebben geluk dat de tentoonstelling dit jaar nog door kan gaan, want de kerk was onlangs bijna verkocht. Volgens Harry Wieggers van de locatieraad was er een hele serieuze geïnteresseerde, een Irakese parochie die momenteel nog gebruik maken van de kerk in Westervoort. "Maar helaas is die afgehaakt. Heel jammer, want als die parochie het gebouw zou kopen, konden we verschillende voorzieningen die we nu nog hebben, behouden. "

Binnenkort gaat de locatieraad in gesprek met andere geïnteresseerden. "En als we de kerk verkopen, denken we ook mee aan een oplossing voor de collectie kerststallen van Willy en Henk, want wat die mannen doen is natuurlijk fantastisch", zegt Wieggers stellig.

De mannen zelf blijven er vooralsnog nuchter onder: "Wij gaan sowieso door. Dan zetten we wel een partytent in het dorp met bewaking of zo", zegt Willy. "Of we zetten ze neer in de brandweerkazerne", vult Henk lachend aan.

Zie ook: Toekomst kerk Giesbeek: 'We hebben mensen nodig die de schouders eronder zetten'

Deel dit artikel