Zwemlessen mogen doorgaan, ondanks strenge lockdown Foto: Omroep Gelderland

Zwemlessen mogen doorgaan, ondanks strenge lockdown Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM - We zitten middenin een strenge lockdown en toch zijn er plekken waar ze afgelopen weekend na de persconferentie even opgelucht adem haalden. Zwembaden hoeven namelijk niet helemaal op slot. De zwemlessen voor het A-, B-, of C-diploma blijven dagelijks tot 17.00 uur toegestaan. Zwemschoolhouders zijn er blij mee. Op de meeste plekken zijn er zelfs extra lesmogelijkheden tijdens de kerstvakantie, blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland.

"We zijn vooral blij dat we in ieder geval nog iets mogen doen", is de meest gehoorde reactie in een rondje langs de velden. Toch benadrukken ze zonder uitzondering dat dit vooral voor de kinderen goed nieuws is.

"We hebben tijdens de eerdere lockdowns gezien dat als de lessen echt weken stilliggen dat het een heel grote impact heeft op de zwemvaardigheid", aldus Maurice Tepperik, directeur van zwembad Rozegaarde in Doetinchem. "Dan hebben ze altijd wel weer een tijdje nodig om op niveau te komen."

Door in de kerstvakantie

Volgens zijn collega Oscar Boelema, van zwemschool Zwemzeker in Ede is dat nog niet eens het grootste probleem. "Als het compleet stilligt, dan duurt het gewoon veel langer voordat je je kind op zwemles kunt krijgen en dan hebben kinderen ook pas op latere leeftijd een zwemdiploma, met alle mogelijke risico's van dien."

Nadat de zwembaden in totaal in de coronacrisis al zes maanden dicht hebben gezeten, heerst er nu dus vooral een gevoel van opluchting dat ze door mogen. Voor de meeste zwemscholen is het ook reden om door te gaan in de kerstvakantie.

We kunnen nu weer een beetje inhalen

"Wij gaan volledig door", zegt Thea Bosch van Aqua Actief in Apeldoorn. Daarin bieden zelfs de andere maatregelen in het land wat perspectief. "Doordat de kinderen nu meer bij huis zijn kunnen we overdag ook wat meer plannen. Alles wat we tekort hebben gehad de afgelopen periode, kunnen we nu weer een beetje inhalen."

'Genoeg stops gehad'

Ook in Doesburg gaan de zwemlessen de komende weken gewoon door. "Normaliter hadden we in de kerstvakantie geen lessen, maar daar zijn we nu van afgestapt", licht Alex Walter, de manager van het Den Helder zwembad, toe. "We hebben al lang genoeg stops gehad, dus laten we niet er meer invoegen dan nodig is."

Ook op plekken waar ze aanvankelijk nog de deuren dicht zouden doen rond de feestdagen, denken ze erover om toch open te blijven, zoals in Doetinchem. "We hebben al overleg gehad of we kinderen extra lessen kunnen gaan bieden in de kerstperiode. We gaan nog even uitzoeken of er ook behoefte aan is bij ouders. Normaal gesproken hebben we in de vakantie twee weken volledig recreatief zwemmen en geen zwemles."

Deel dit artikel