Stefan Berg legt een bestelling klaar Foto: RTV Connect

Stefan Berg legt een bestelling klaar Foto: RTV Connect

DUIVEN - Winkelcentrum de Passage in Duiven is maandagmiddag zo goed als uitgestorven. Veel winkels zijn dicht, of alleen op afspraak open. Wanneer je als winkelier zowel essentiële als niet-essentiële diensten aanbiedt, loopt dat wel eens door elkaar.

“We zijn zonder afspraak open voor de geldautomaat, pasfoto’s en postzaken”, zegt Stefan Berg van de Primera. “Soms willen mensen dan gelijk iets anders meenemen en dan moet je aangeven dat dat niet mag of ze naar de concurrent of de supermarkt sturen. Dat is wel krom.” De meeste klanten reageren daar goed op. “95 procent reageert met begrip en bij de rest geef je aan dat je er niks aan kan doen”, zegt de winkelier nuchter.

Even verderop heeft bloemist Jan Koenen van Boeketterie ’t Hoekje een akkefietje met de gemeente gehad. “Ik heb spullen buiten staan, vanmorgen kwam de politie en boa’s op hoge poten zeggen dat dat niet mocht”, vertelt hij. “In de vorige lockdown mocht dat wel, dus ik heb de gemeente gebeld voor een vergunning. Die krijg ik niet, maar ze konden niet uitleggen waarom het nu niet mag.” Dinsdag wordt hij nog een keer gecontroleerd. Als het dan in orde is, is de kous af. Anders wordt hij mogelijk bekeurd.

Redelijk druk

Bij beide winkels is het redelijk druk, klanten bij Primera lopen in en uit om geld op te nemen, een pakketje te brengen of postzegels te kopen. Andere klanten komen hun bestelling halen, of bellen juist om iets klaar te laten leggen. “Maar het is niet te vergelijken met zaterdag”, zegt Berg, die vorig jaar rond deze tijd wel dicht bleef. “Toen gingen we alleen op afspraak open. Nu kunnen klanten mailen en bellen, dat werkt vooralsnog beter dan vorig jaar.” Eén man komt langs om kerstkaarten te kopen. Dat gaat niet zomaar. Hij pakt zijn telefoon uit zijn tas, belt de winkel op en reserveert de kaarten. Zo kan hij ze toch mee nemen.

Bij de bloemist is het rond de winkel rustig. “Ik heb het vooral druk met bestellingen”, zegt Koenen. “Vandaag had ik er 115, dat loopt tegen het weekend op naar 180. Ik heb het geluk dat ik aangesloten ben bij een paar grote ketens zoals Topbloemen en Fleurop. Maar als mensen hier voorbij komen en ze willen een kerststukje, dan mogen ze dat aanwijzen en krijgen ze het mee. Het pinapparaat staat buiten en klanten wachten ook buiten de winkel.”

Nog rustiger na Kerst

Beide ondernemers verwachten dat het na komend weekend nog rustiger wordt. “Ik verwacht dat het wel iets inzakt”, zegt Berg. “Maar wel dat de vaste klanten blijven.” Koenen vreest vooral de periode na nieuwjaar. “Ik wil niet zeggen dat we dan op een houtje moeten bijten, maar het wordt wel minder.” Toch bekijkt hij het van de goede kant. “We mogen niet klagen, er zijn ook winkels die wel helemaal dicht moeten blijven.” Ook zijn collega maakt er het beste van. “We hadden het liever anders gezien, maar dat geldt voor iedereen denk ik. Voor ons is het te doen.”

Deel dit artikel