De Jan Massinkhal in Nijmegen. Foto: Omroep Gelderland

De Jan Massinkhal in Nijmegen. Foto: Omroep Gelderland

NIJMEGEN - Twee grote priklocaties gaan vandaag open: de XL-locatie in Nijmegen en de XL-locatie in Duiven. Als het meezit, kunnen er straks vijfduizend boosterprikken per dag worden gezet in de Jan Massinkhal in Nijmegen. Oftewel: de versnelling van de boostercampagne kan nu echt op stoom komen.

Maar dat massavaccineren gaat wel ten koste van het maatwerk, zoals vaccineren in de wijken waar veel mensen nog niet eens een eerste prik hebben.

Met vaccinatiebussen, pop-uplocaties en vrije inloop op de grote priklocaties probeerden de GGD's de afgelopen tijd zoveel mogelijk mensen alsnog over de streep te trekken om een eerste prik te krijgen. Maar dat is nu even voorbij, het boosteren krijgt voorrang.

Zie ook: Negen vragen over de booster: dit moet je weten over de coronaprik

Vaccinatietour stopgezet

"De vaccinatietour hebben we tijdelijk moeten stopzetten. Als je wil versnellen, heb je zoveel mogelijk personeel op grote locaties nodig. Kleine locaties bemannen kost veel personeel: er is altijd een arts nodig en altijd een locatie-coördinator. Dat is niet vol te houden bij de opdracht om zoveel mensen een boosterprik te geven", zegt een woordvoerder van GGD Noord- en Oost-Gelderland.

"Het bereiken van ongevaccineerden vroeg veel inzet van de GGD. Wij hebben in september en oktober een tour door de regio gehouden en op verschillende locaties geprikt. Op dit moment ligt de focus op de boostercampagne en willen we voor januari, iedereen die dat wil, een boosterprik kunnen geven. Na de boostercampagne kunnen we onze focus weer anders leggen", reageert GGD Gelderland-Zuid.

Naast de nieuwe locatie in de Jan Massinkhal in Nijmegen start de GGD Gelderland-Zuid vandaag ook met vaccineren in sporthal De Ring in Zaltbommel. Eerder was het plan om daar pas in januari te starten met prikken. De hal is nu al in gebruik als testlocatie.

Prikken zonder afspraak

GGD Noord- en Oost Gelderland houdt het prikken zonder afspraak nog wel in stand om zo mensen te helpen die nog een eerste of tweede prik nodig hebben. "Op ieder moment dat jij wil, kan je binnenlopen zonder afspraak. Het is niet zo dat er helemaal niets meer is." Dit geldt wel alleen voor een eerste of tweede prik, niet voor de boosterprik.

In Gelderland Zuid is prikken zonder afspraak niet meer mogelijk. "Een open inloop was verwarrend omdat er ook mensen voor de boosterprik langskwamen. Dit gaf veel onrust en ‘gedoe’ op de locaties. Wij prikken vanaf deze week alleen mensen die een afspraak gemaakt hebben", laat een woordvoerder van GGD Gelderland-Zuid weten.

GGD Gelderland-Midden heeft deze week en dinsdag 28 december nog vaccinatiebussen gepland staan, maar 'daarna moeten we kijken hoe het gaat'.

Deel dit artikel