Het Arnhemse Stadstheater. Foto: Omroep Gelderland

Het Arnhemse Stadstheater. Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM - Een meerderheid van de gemeenteraad is bereid 10,5 miljoen euro extra in de renovatie van het Arnhemse Stadstheater te steken. Daarvoor moet ook de kleine zaal worden opgeknapt.

In totaal is er nu 75 miljoen gereserveerd, 54 miljoen voor de grote zaal en het monument en tien miljoen euro voor de huisvesting van toneelgroep Oostpool en dansgezelschap Introdans.

Maar of dat voldoende is, is de vraag. Eerder gaf wethouder Cathelijne Bouwkamp namelijk aan dat het opknappen van de kleine zaal, die onder meer belangrijk is voor 'opkomend talent, lokale makers en schoolvoorstellingen', zo'n 17 miljoen euro zou kosten.

Zie ook: Niemand echt blij met 'halfbakken plan' Arnhems Stadstheater

D66-fractievoorzitter Mattijs Loor had dan ook graag een hoger bedrag gezien. "Maar dit is het bedrag waar we het met zes partijen goed over eens konden worden", legt hij uit over het voorstel dat hij met GroenLinks, PvdA, VVD, CDA en ChristenUnie doet. Maar als er meer budget nodig is, dan is dat wat Loor betreft bespreekbaar.

Versneld onderzoek

Mark Coenders (GroenLinks) en Eric Greving (PvdA) willen dat er wordt onderzocht wat er voor dit bedrag mogelijk is. Dat wil theaterdirecteur Hans Verbugt dan ook versneld doen. De uitkomsten daarvan, moeten volgens Verbugt even worden afgewacht.

Het opknappen van het Stadstheater is inmiddels een hoofdpijndossier in Arnhem. Het oorspronkelijke plan om naast de renovatie ook Introdans en Oostpool daar hun onderkomen te geven, ging zwaar over het budget heen tot ruim 100 miljoen euro.

Dat geld had wethouder Bouwkamp niet: met de 64 miljoen die ze wel had, konden het monument en de grote zaal worden opgeknapt en kregen Introdans en Oostpol tien miljoen om huisvesting te zoeken.

'Als de dikke en de dunne'

Toch wordt het belang van de kleine zaal breed onderschreven, ook door de wethouder zelf. In de laatste raadsvergadering adviseerde zij de gemeenteraad dan ook 'met klem' het opknappen van beide zalen in een keer te realiseren. Loskoppelen zou volgens haar tot extra kosten kunnen leiden.

"Die horen bij elkaar als de dikke en de dunne", concludeerde VVD'er Leendert Combee dan ook.

Deel dit artikel