De officieren van justitie eisten levenslang tegen de verdachten in de MH17-zaak. Foto: ANP

De officieren van justitie eisten levenslang tegen de verdachten in de MH17-zaak. Foto: ANP

BADHOEVEDORP - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een levenslange gevangenisstraf geëist tegen de vier verdachten in de MH17-zaak. Dat maakten de officieren van justitie woensdag bekend in de rechtbank bij Schiphol. Nabestaanden reageren met gemengde gevoelens op de eis. "Wij zijn veel zwaarder gestraft dan de daders."

In 2014 werd het passagiersvliegtuig Malaysia Airlines-vlucht 17 (MH17) neergeschoten boven Oost-Oekraïne. In dat land woedde op dat moment een gewapend conflict waarbij door Rusland ondersteunde rebellen in oorlog waren met Oekraïne. Alle 298 inzittenden van het vliegtuig kwamen bij de aanslag om het leven. Onder de slachtoffers waren ook Gelderlanders.

In de rechtbank bij Schiphol is nu een straf geëist tegen de verdachten: drie Russen en een man uit Oekraïne. Alle vier verblijven vermoedelijk in Rusland. Alleen een van hen, een voormalig luitenant-kolonel in het Russische leger, laat zich vertegenwoordigen door advocaten in de rechtszaal.

'Geen strafeis hoog genoeg'

Peter Bats uit Zutphen verloor zijn zoon Rowen (12) bij het drama in 2014. Wat doet de strafeis met hem?

"Het is goed dat er alles aangedaan is om tot een eis te komen", reageert hij tegenover Omroep Gelderland. "Ik had ook geen andere eis verwacht. Maar voor ons is geen strafeis hoog genoeg. Daarvoor is er te veel aangericht. De nabestaanden zijn veel zwaarder gestraft dan de daders."

De kans dat de daders ook achter de tralies eindigen acht ik nihil

Peter Bats maakte gebruik van het spreekrecht tijdens de rechtszaak. Helpt de zwaarst mogelijke eis hem toch in het verwerkingsproces? "Dat is moeilijk aan te geven. Dat hele proces gaat op en neer. Aan de ene kant gaat het stukje leven door met de dagelijkse gang van zaken. Aan de andere kant kijk je continu achteruit. De eis maakt de situatie wel heel duidelijk voor iedereen. Want de zwaarste straf is geëist."

'Poetin heeft onze kinderen vermoord'

Bij de aanslag kwamen ook Barry en April met hun dochters Mira (12) en Isa (10) uit Doesburg om het leven. Mevrouw Van Doorn is de moeder van April.

"De eis was onvermijdelijk", deelt ze mee. "Dat wisten we van tevoren. Mijn man en ik zouden deze dag ook de rechtszaak bijwonen, maar dat is nu lastig vanwege corona. De daders gaan helaas nooit gestraft worden. Rusland levert niemand uit. Het is verschrikkelijk wat die advocaten inbrengen. We zeggen altijd: Poetin heeft onze kinderen vermoord. Gerechtigheid krijg je niet niet. We krijgen onze dochter en haar gezin nooit meer terug."

De daders lopen gewoon vrij rond in Rusland

Ook Peter Bats gelooft niet dat de vier verdachten in de cel komen. "De kans dat de daders ook achter de tralies eindigen acht ik nihil", zegt hij. "Ze lopen gewoon vrij rond in Rusland."

Mevrouw Van Doorn is toch blij met het proces. "Dit moest echt", vervolgt ze. "Het is goed dat het OM dit doet. We hebben ieder woord gevolgd en ook gebruik gemaakt van ons spreekrecht. We vinden ook dat de Nederlandse overheid zich al vanaf dag één geweldig heeft gedragen in dit traject."

'Verzacht voor mij niets'

Nick van Vreeswijk's moeder Barbara en zijn broer Huub waren ook aan boord van de MH17. Barbara woonde in Duiven en Huub in Apeldoorn. Ook Van Vreeswijk had deze eis verwacht. "Het is een terechte eis", reageert hij. "Het lag in de lijn der verwachting. Maar er komt voor mij persoonlijk geen gevoel bij kijken."

Van Vreeswijk licht het verder toe: "Het is misschien een gekke vergelijking: maar stel je voor dat iemand je auto zwaar beschadigd. Dan komt dat voor de rechter en betaalt de dader de waarde van de auto terug. Dan ben je blij, want de schade is vergoed. Mijn moeder en mijn broer zijn vermoord. Een levenslange gevangenisstraf lost dat niet op. Dat het juridisch goed afgehandeld wordt, verzacht voor mij niets. Ik voel er geen opluchting bij."

Frank van Dijk sprak op Radio Gelderland met Odulf Niewold. Zijn broer Tallander uit Brummen was een van de slachtoffers. Luister het gesprek hieronder terug:

Deel dit artikel