Na twee jaar is Debbie weer thuis. Foto: Dierenambulance Nederrijn

Na twee jaar is Debbie weer thuis. Foto: Dierenambulance Nederrijn

RENKUM - Stel je voor: je kat is twee jaar geleden spoorloos verdwenen, maar duikt ineens weer op. Het overkwam Manon Mahieu uit Renkum. Zij had niet verwacht ooit nog iets van kat Debbie te vernemen, tot de dierenambulance ineens met het beestje op de stoep stond. "Ik dacht: dit kan niet waar zijn."

Al zeker twee jaar liep er een zwart-witte kat rond in de Renkumse wijk Bergerhof. Omwonenden voerden het dier bij en niemand leek er veel acht op te slaan. Tot de kat ineens een stuk van haar oor miste. Wilma van den Boogert van de dierenambulance Nederrijn-Heelsum werd ingeschakeld en zij kreeg het beestje te pakken.

"De poes was niet gechipt", vertelt Van den Boogert. "Dus het leek erop dat ze in het asiel terecht zou komen. Toch besloot ik nog even bij het landelijke meldpunt van vermiste dieren te kijken. Dan krijg je ruim vijftig pagina's met vermiste zwart-witte katten. De kans dat ik een match kreeg was niet veel meer dan een duizendste. Toch zag ik er één die net zo'n vlekje bij de neus had als deze. Dat moest 'm zijn."

Sinds 2019 vermist

Van den Boogert kwam bij Manon Mahieu uit Renkum uit. Die was op z'n zachtst gezegd verbaasd. "De dierenambulance stond ineens voor de deur met Debbie", reageert ze. "Ik dacht: dit kan niet waar zijn." Debbie werd namelijk al sinds november 2019 vermist.

Wel drie maanden heb ik dagelijks haar naam geroepen

"Debbie is de kat van mijn zoon. Hij kreeg haar na een moeilijke tijd. Als gezin waren we allemaal gek op d'r. Op een dag waren we aan het schilderen in huis en liep Debbie richting een natte pui. Ik duwde haar weg. Hierop blies ze naar me en ging ze ervandoor. We hebben haar daarna niet meer gezien. Ik heb me zo schuldig gevoeld. Wel drie maanden heb ik dagelijks haar naam geroepen door de buurt. De buren zullen gedacht hebben dat ik gek was. Het was een verdrietige tijd."

'Terug in je leven'

Debbie bleek dus ongeveer een kilometer verderop te zitten. Al een maand na de verdwijning liet ze zich op de Bergerhof zien.

"We hebben daar niet gezocht", zegt Manon. "Maar toch hebben we nooit het gevoel gehad dat ze dood was, maar we hadden ook niet gedacht dat ze zou terugkomen. Het is ook gek. We hadden het eigenlijk afgesloten en dan komt zo'n kat toch terug je leven in. Ze heeft het wel goed gehad daar, want ze is nu behoorlijk rond."

Ze reageerde meteen op haar naam en begon kopjes te geven

Inmiddels heeft het gezin twee andere katten. Die moeten nog even wennen aan de terugkeer van Debbie. "We houden haar voorlopig binnen. Ze verstopt zich nu nog in de schuur, maar met onze andere poes gaat het al goed samen. Onze kinderen zijn inmiddels 24 en 26. Zij blijven extra lang thuis met de feestdagen om op Debbie te letten."

Chippen

Ook voor Wilma van de dierenambulance is de terugkeer van de vermiste kat bijzonder, want ze maakt zoiets niet iedere dag mee. "Debbie heeft zich amper bewogen toen ze bij ons was. Maar toen ik haar terug bij de baasjes bracht, reageerde ze meteen op haar naam en begon ze kopjes te geven. Die mensen waren overdonderd. Het was heel emotioneel."

Wilma heeft tot slot nog een tip voor kattenbaasjes. "Laat je kat chippen. Want zonder chip is het moeilijk om het baasje terug te vinden. Katten verdwijnen dagelijks. Ze kunnen meekomen met auto's en lopen gewoon weg. Als ze gechipt zijn, zijn ze veel makkelijker terug te vinden."

Deel dit artikel