Lead Image 1:
Lead image TXT 1: In een video wordt uitgelegd hoe de gerechten gemaakt moeten worden. Foto: Restaurant 't Raedthuys
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: Het kerstmenu in een afhaalbox bij restaurant 't Raedthuys. Foto: Omroep Gelderland
Hans den Engelsen, chef-kok en mede-eigenaar van restaurant 't Raedthuys in Duiven. Foto: Omroep Gelderland

Hans den Engelsen, chef-kok en mede-eigenaar van restaurant 't Raedthuys in Duiven. Foto: Omroep Gelderland

DUIVEN - Wie culinair wil genieten tijdens Kerst, maar eigenlijk niet verder komt dan gourmetten, kan in Duiven een sterrenmaaltijd in huis halen. Bij restaurant 't Raedthuys worden de kerstmenu's voor het tweede jaar op rij verpakt in een afhaalbox.

Ganzenlevermousse, duxelles van paddenstoelenravioli en witte chocolade met rozebottel: het komt allemaal voorbij in het kerstmenu. Chef-kok Hans den Engelsen had de gerechten liever in zijn restaurant uitgeserveerd, maar nu dat er niet in zit zorgt hij dat fijnproevers thuis alsnog culinair kunnen dineren.

Zo worden de kerstmenu's klaargemaakt in het sterrenrestaurant:

Twee boxen

"We hebben twee boxen gemaakt, een winterbox en een kerstbox", zegt de chefkok. Met een instructiefilmpje kunnen de gasten thuis aan de slag. "Alles is voorbereid, ze hoeven alleen een bord te dresseren, soms iets te braden, maar we nemen mensen stap voor stap aan de hand mee."

Het restaurant - in het bezit van een Michelinster sinds 2013 - zou tijdens de kerstdagen vol zitten. "Wij hadden gehoopt dat we lekker gasten in huis hadden gehad." Toen bleek dat het restaurant de deuren moest sluiten, bedacht chef-kok Den Engelsen opnieuw een thuismenu. "Om mensen toch iets te bieden, maar om nou te zeggen dat wij dit super leuk vinden?".

De chefkok mist de interactie met zijn gasten. "Als ik dit had willen doen, dan was ik wel in de catering gedaan." Toch zette hij, voor de tweede Kerst op rij, een kerstmenu voor thuis in elkaar. "Het helpt wel om bezig te zijn, maar het is niet waar we het liefst mee bezig zijn, dat is namelijk gasten entertainen."

Geen 100.000 ingrediënten kopen

Louw Fokkinga komt zijn box al vroeg ophalen op Eerste Kerstdag. "De gedachte was om ergens uit eten te gaan, maar daar werd natuurlijk een stokje voor gestoken, dus moesten we een ander plan bedenken." Fokkinga haalde vorig jaar met Kerst ook een box bij 't Raedthuys, en dat viel in de smaak.

"Niks mooiers dan thuis ook lekker eten klaarmaken met Kerst, zonder dat je honderdduizend ingrediënten moet kopen en uren in de keuken moet staan. En dit kun je gezellig samen doen." Bij Fokkinga thuis worden de taken verdeeld. "Samen zijn we een goede kok, we verdelen het."

Maar wordt het diner straks net zo lekker als in een restaurant? "Per definitie niet. Uit eten is een beleving, het is niet alleen hoe je iets klaarmaakt en hoe het smaakt, maar ook de bediening die iets over het eten vertelt en een goede wijn die je erbij krijgt geserveerd, dat kun je thuis niet nabootsen. Dus, net als veel anderen, hunkeren we er wel naar om weer lekker uit eten te kunnen gaan", aldus Fokkinga.

Minder voldaan gevoel

Voor het horecapersoneel betekent een gesloten restaurant ook meer vrije tijd tijdens de feestdagen. Toch had de Duivense chef-kok het liever anders gezien. "Het is heel frustrerend, dat je niet je ding kan doen. Wij zijn niet gemaakt om 's avonds om 17.00 uur thuis op de bank te zitten."

Het voldane gevoel na een drukke kerstdag in het restaurant ontbreekt. "Nu kom je thuis en heb je twintig dozen gevuld, we hebben wel iets gedaan om mensen een leuke avond te bezorgen, maar het is niet ons ding."

Toch gaat het restaurant de komende tijd door met de thuismenu's. "We houden er rekening mee dat in januari niet aan alles een einde komt, dus we hebben al besloten om dan - of nog langer - door te gaan met de afhaalboxen. Dus we hopen dat mensen ons in het nieuwe jaar ook weer willen steunen."

Deel dit artikel