Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Tankstation Oudbroeken Foto: Omroep Gelderland
tankstation Oudbroeken Foto: Omroep Gelderland

tankstation Oudbroeken Foto: Omroep Gelderland

DUIVEN - Vrijwel alle schappen zijn al leeg in de shop van Tankstation Oudbroeken langs de A12 tussen Duiven en Zevenaar. Alleen frisdrank en energiedrank is er nog in overvloed. Ook kunnen klanten tot het eind toe een vette hap bestellen en koffie halen. Maar op oudjaarsdag om 17.00 uur is ook dat voorbij. Dan sluiten de shop en het tankstation definitief de deuren. Het gebouw moet wijken voor een nieuw stuk snelweg.

Bij het tankstation van BP werkten een jaar geleden nog 22 mensen. Bijna de helft van die 22 medewerkers is inmiddels vertrokken. "Onzekerheid hè", zegt één van de vaste mensen die liever anoniem blijft. "We wisten dat een sluiting eraan zat te komen, alleen niet precies wanneer. Verschillende collega's zijn daarom al op zoek gegaan naar ander werk." Nu zijn er nog 13 medewerkers over. Dag en nacht is het tankstation open en bemand.

400 vette snacks per dag

"Ik werk hier meer dan twintig jaar", zegt de man terwijl hij de energiedrankjes aanvult. "Ongeveer een maand geleden hoorden we dat het nu eind van het jaar dicht zou gaan. Het is nog bij de rechter aangevochten, maar helaas zonder succes. Het is heel verdrietig. Ik doe hier vrijdagmiddag samen met mijn collega als laatste de deur op slot."

Afbeelding
Tankstation Oudbroeken Foto: Omroep Gelderland

Op de lege schappen na is er nog weinig te merken van de op handen zijnde sluiting. Het is nog steeds een drukke boel. Per dag gaan hier zo'n 400 snacks over de toonbank. "De gehaktstaaf is favoriet", lacht een vrouwelijke medewerker. Zeker 700 mensen bezoeken het toilet. "Die worden de hele dag door gepoetst." Er komen veel vakantiegangers en vrachtwagenchauffeurs bij Oudbroeken.

De weg naar Istanbul

"We krijgen soms de gekste vragen", vertelt één van de jongere medewerkers. "Zo wilde een vrouw ooit van mij weten hoe ze van hier naar Istanbul moest rijden. Ze was bloedserieus. Nou, dat zijn wel grappige dingen." Er komen af en toe ook wel wat minder leuke mensen binnen. "Je merkt sowieso dat klanten tegenwoordig brutaler zijn dan vroeger. We hebben hier bijvoorbeeld weleens een klant gehad die met een kroket naar ons ging gooien, omdat hij het ergens niet mee eens was."

Doortrekken A15

Maar juist ook al die verschillende mensen die er bij het tankstation komen, maken het werk leuk, vinden ze allemaal. En voor veel klanten komt de sluiting als een verrassing: "Klanten zijn verbaasd dat we sluiten, ze snappen het niet", zegt hij, "Want er moet nog steeds een uitspraak komen van de Raad van State over het doortrekken van de A15." Die snelweg stopt nu bij Bemmel, maar wordt volgens plannen doorgetrokken naar de A12 bij Zevenaar.

Die uitspraak over het project begin 2022 verwacht. Rijkswaterstaat kan nog niet zeggen wanneer het pompstation gesloopt gaat worden. "Maar toch moeten wij nu al dicht." Van de dertien medewerkers hebben de meesten inmiddels een andere baan gevonden. Zo gaat de man die ruim twintig jaar bij Oudbroeken heeft gewerkt binnenkort aan de slag in Varsseveld. "Bij een klein tankstation midden in het dorp. Dat zal wel even wennen zijn."

Deel dit artikel